×

Túl az Óperencián Juhász Előddel - 28. hét

A július 8-14. közötti adások tartalmából.
 

Juhász Előd, magyar zenetörténész, tévés és rádiós műsorvezető, szakíró, a hazai zenei ismeretterjesztés jeles alakja, jelenleg is vezet műsort a Katolikus Rádióban.

Természetesen én is „Rajta” nőttem fel, így nagy szeretettel és izgalommal vártam. Bevallom, nem csalódtam. És ezt remélem érezni is fogják kedves hallgatóink.

Rövid életrajz:

Zenetörténetből diplomázott, de a kottatár helyett a stúdió felé vette az irányt. A Tv-s butikban a muzsika világsztárjait kínálta és egész nemzedékeket hozott zene közelbe.

Doktori disszertációját a zenei esztétikum és a hétköznapi tudat áthidalási lehetőségei témájában írta, a Trisztán és Izolda, illetve A kékszakállú herceg vára című operákon keresztül.

Végzés után a Magyar Rádiónál kapott munkát. Előtte 1962-től a Zeneműkiadó szerkesztő-gyakornoka is volt. 1963-ban végleges állást kapott a Rádiónál, és már az első évében meginterjúvolhatta a Budapestre érkező Igor Sztravinszkijt. Műsorvezetője volt a Hétvégi panoráma, a Kettőtől ötig és a Muzsikáról – fiataloknak című műsorsorozatoknak, de a legemlékezetesebb és egyben legtovább, a Csiba Lajossal közösen jegyzett, 25 évig futó Zeneközelben volt.

1981-ben, Czigány György hívására átment a rádióból a Magyar Televízióba, ahol – több más mellett – a Zenebutik volt rendkívül népszerű műsora. Ez is több műfajú műsor volt, a komolyzenei témák mellett bemutatták a legfrissebb nyugati pop-rock klipeket, de irodalmi, képzőművészeti részek is szerepet kaptak. Az élőben sugárzott, változatos helyszínekről (még külföldről is) jelentkező műsorsorozat húsz év alatt 266 adást ért meg. A műsor és a Magyar Televízióbeli pályafutása 2002-ben, nyugdíjazásával szűnt meg.

„Bízunk abban, hogy a zene – és általában a művészetek – szeretete, jobbító hatása így még hatásosabban érvényesülhet. Hiszen a cél változatlan: megéreztetni a zene színességét, szépségét, hatóerejét, mert hiszünk abban, hogy – Leonard Bernstein szavaival – az igazi zene megérinti bensőnket, gyógyít és felemel.”

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább