×

Túl az Óperencián Baranyi Ferenccel és barátaival - 22. hét

A május 27. és június 2. közötti adások tartalmából.
 

Baranyi Ferencet, a Kossuth- és József Attila-díjas író, költő és műfordítót ismételten mikrofonvégre kaptam, és nem véletlenül, hisz akinek az az egész élete a Humanista líra terjesztésével, valamint az irodalmi és zenei ismeret terjesztésével telt, annak a mai napig helye van a kulturális műsorokban.

Tanulmányait az ELTE-BTK magyar-olasz szakán és a MÚOSZ újságírói iskolájában végezte, bemutatkozó verseskötetét, a Villámok balladáját 1962-ben jelentette meg. A hatvanas évek végén újságíróként megfordult az Ifjúsági Magazin és a Magyar Ifjúság szerkesztőségében is, majd 1976 és 1992 között a Magyar Televízió szórakoztató és zenei főosztályán dolgozott főosztályvezető-helyettesként, később főmunkatársként. Legismertebb verseit csaknem az összes európai nyelvre lefordították, műfordítói munkája során pedig főként olasz és francia nyelven íródott verseket, regényeket és operalibrettókat ültetett át magyarra. 1994 óta tagja a Magyar Zeneszerzők Szövetségének, 2015-ben Hazám-díjjal is elismerték. Legújabb verseskötete Ballada a hunyászkodókról címmel jelent meg.
Rengeteg verse megzenésítésre is került. Mint műfordító operák és operettek librettójának fordítása, illetve újrafordítása szintén a nevéhez kötődik….

Ezen a héten művész barátai, alkotótársai Kassai Franciska és Csák József is a beszélgetés részesei, aki érdekes történetekkel színesítik a műsort.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább