×

Túl az Óperencián Aldobolyi Nagy Györggyel - 13. hét

A március 25-31. közötti adások tartalmából.
 

Az idén nyolcvan éves, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és dalszövegíró 1962-ben végzett a Zeneakadémia klarinét szakán. 1964-ig a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarának, majd a Budapesti MÁV Szimfonikusoknak volt a tagja. Dolgozott szabadfoglalkozású zeneszerzőként és zenei vezetőként a kecskeméti Katona József Színháznál majd az egri Gárdonyi Géza Színháznál. Számtalan műfajban alkot. Írt musicaleket, zenés vígjátékokat, színpadi kísérőzenéket, táncdalokat, sanzonokat, dalszövegeket, és rendezett is. Olyan filmekhez komponált kísérőzenét, mint A Pogány Madonna, a Keménykalap és krumpliorr, a Hét tonna dollár és a Hogyan felejtsük el életünk legnagyobb szerelmét?
Leghíresebb műve a Charley nénje, amiben a sok sláger mellet felhangzik az Orchidák” című dal is és a Roncsderby,de számos vígjátékhoz írt további zenét: pl. Liliomfi, Bolond vasárnap ,Svejk a hátországban , Kutyakomédia, Az aranyember….. .

Régi-új szereleme a versírás. Megjelent egy kötete is, mégpedig „ Súgó nélkül” címmel. A tartalma igazi kuriózum, hisz a színházat ennyire belülről, kevés ember ismeri. Szeretettel, de mégis kicsit tréfás iróniával ír. Talán Heltai volt ebben a műfajban az utolsó….
Az elmúlt öt évben tovább bővült verseinek sora, melyből szintén szemezgetünk a héten.

Túl az Óperencián minden nap 9:04-től és 18:04-től a Dankó Rádióban!

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Ibolya

Korábbi adások >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább