Család-barát

Ars poeticájáról vallott Pál István „Szalonna”

Az idei 10. torockói Duna Napok fellépője lesz a Liszt Ferenc-díjas népzenész. A Magyar Állami Népi Együttes Művészeti vezetője úgy gondolja, tartást ad az embernek, ha olyan gyönyörű nyelvet beszél, mint a magyar.
 

„Torockón fellépni olyan, mintha időutazáson venne részt az ember, úgy érzi, mintha a régieknek muzsikálna” – idézte fel az erdélyi településen átélt élményeit a jubileumi Duna Napok alkalmából készített videóban Pál István „Szalonna”. A népzenész – akivel ismét találkozhatnak a május 31. és június 2. közötti Duna Napokon – kifejtette:  tartást ad az embernek, ha olyan gyönyörű nyelvet beszél, és olyan gazdag kultúrája van, mint a magyar. „Azt gondolom, hogy a mi magyarságunkat az a tartás határozza meg, amit a nagy elődök ruháztak ránk”.

Gyerekkorára visszatekintve hangsúlyozta, olyan családban nevelkedett, ahol a hagyományok megőrzése és továbbadása fontos volt. „A népzenébe is így csöppentünk bele, gyűjtöttünk, tanultunk az idősebbektől, és amikor odaért az életünk, elkezdtük tanítani. Ars poeticánk, ha szereted a hagyományaidat, kultúrádat és hűségesen, méltó módon tudod továbbadni, az hatással van az emberekre és közösségeket formál.”

A torockói Duna Napok rendezvényen összeér a Kárpát-medence szíve-lelke” –  fejtette ki korábbi években szerzett élményeire alapozott érzéseit Pál István „Szalonna” a Duna Család-barát című műsorának vendégeként. A stúdióban húga, Pál Eszter is hangsúlyozta, olyan szeretettel fogadják ott őket, hogy úgy érzik, mintha második otthonukba térnének haza. A Magyar Örökség díjas énekes, a Népművészet Ifjú Mestere a jubileumi Duna Napokon az Összetartozás koncerten lép fel, ezzel pedig gyerekkori álma válik valóra: az István, a király című rockoperából énekelhet részleteket az eredeti előadókkal, Vikidál Gyulával és Varga Miklóssal. A Család-barát beszélgetése újranézhető a műsor Médiaklikk-oldalán.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. tizedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a Duna Napokat az Europa Nostra-díjas Torockón. A jubileumi év tiszteletére idén háromnapos eseményen május 31. és június 2. között kulturális programok és koncertek is várják a részvevőket. A nagy múltú erdélyi rendezvényen Pál István „Szalonna” Bandája mellett a Bagossy Brothers Company, a Titán, az Ismerős Arcok, a Kaláka, valamint Varga Miklós és Vikidál Gyula is fellép.

Összetartozunk! – Duna Napok május 31-június 2. között Torockón.

Család-barát – hétköznap 9:35-től és 11 órától a Dunán.

fotó: MTVA/Csöndör Kinga

További olvasnivalók