Család-barát

A Bartók Rádió koncertközvetítéseit hallgatta gyerekként Balázs János

Az év hangszeres művésze díjjal ismerték el Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész értékőrző és –teremtő munkásságát az első Bartók Rádió Zenei Díjátadón. A művész a Család-barát vendégeként idézte fel, milyen nagy hatással volt rá gyerekként Bartók Béla munkássága és elismeréssel adózott a Bartók Rádió zenei missziója előtt is.
 

A Bartók Rádió hagyományteremtő szándékkal, a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait Magyarország klasszikus zenei művészeinek, együtteseinek értékőrző és –teremtő munkásságuk elismeréseképpen. A május 22-i díjkiosztón Az év hangszeres művésze elismerést Balázs János vehette át.

„Minden díj csodálatos, hiszen jó érzés, ha az emberre gondolnak, és elismerik azt az utat, amin jár. Egy Bartók Béláról elnevezett díjat átvenni, aki az egész életét a zeneművészetnek ajándékozta, aki a magyarságtudatot beemelte a 20. századi zenetörténetbe a népzene által, felelősség, pozitív teher is” – mondta a Család-barát vendégeként a Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, egyetemi docens, érdemes művész, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja.

Balázs János, aki 16 éves kora óta rendszeres fellépője a hazai koncertéletnek, és a világ számos rangos hangversenytermében megfordul a Duna délelőtti magazinműsorának vendégeként méltatta a Bartók Rádió misszióját, hogy milliókhoz közvetíti a klasszikus zene legszebb pillanatait és a magyar művészek koncertjeit.

„5-6 éves korom óta hallgatom a Bartók Rádiót, benne az élő koncertközvetítéseket. Ünnep volt a szobámban, a rádión keresztül hallgatni Vásáry Tamás vagy Kocsis Zoltán koncertjeit” – mondta, felidézve azt is, hogy rá milyen nagy hatással volt fiatalon Bartók Béla II. zongoraversenye. „Bartók Béla zenei nyelvezete teljesen unikális, zeneszerzési technikája és stílusa minden zeneművésznek etalon értékű. Zseniális és különleges az a senkiéhez sem hasonlítható hangzásvilág, amit létrehozott”.

A teljes beszélgetés újranézhető a Család-barát Médiaklikk-oldalán.

Család-barát – hétköznap 9:35-től és 11 órától a Dunán.

fotó: MTVA/Csöndör Kinga

További olvasnivalók