Család-barát

Mohay Bence: Gyakorlatban lehet megtanulni a sport-televíziózás alapjait

A közmédia Sportkommentátor Programjában a gyakorlatban, mesterektől és mentoroktól lehet elsajátítani a sportújságíró szakma fortélyait – hangsúlyozta Mohay Bence, az M4 Sport műsorvezetője. A Család-barát vendégeként leszögezte: az élő adás varázsa nem modellezhető az iskolapadban.
 

Rekordszámú, több mint hatszáz jelentkezőből választotta ki a Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány a legígéretesebb hallgatókat a Sportkommentátor Programjára. A többkörös felvételi eljárás után 22 fő kezdhette el a hangsúlyosan gyakorlatorientált képzést, amely során a sport-televíziózás alapjait az M4 Sport világszínvonalú technológiával felszerelt stúdiójában hazánk legismertebb szakembereitől sajátíthatják el.

„Nem hagyományos iskolai keretek közt zajló képzésen vesznek részt, hiszen ezt a szakmát nem lehet tankönyvekből elsajátítani, nem lehet lemodellezni egy élő adást, azt az izgalmat csak éles helyzetben lehet átélni, amikor felvillan a piros lámpa. Ennek a szakmának az a lényege, hogy mesterektől, mentoroktól ellesd a fortélyokat és gyakorlatban próbáld ki magad”. Ezt biztosítja a felvételt nyert tehetségeknek a Sportkommentátor Program. Ennek során – a többi közt – a tanulók beülhetnek egy mentor mögé hospitálni, megtapasztalhatják a műhelymunka fontosságát, és próbaközvetítéseken tesztelhetik magukat. Minderről egyéni értékelést és visszajelzést kapnak. „Nyakunkon a nyár, júniusban kezdődik a magyar labdarúgó-válogatott részvételével az Európa-bajnokság, majd jön a párizsi olimpia, a tanulók akár már ezeknek a nagyszabású sporteseményeknek is részesei lehetnek” – mondta Mohay Bence, hozzátéve, ehhez a szakmához tudás, szorgalom és alázat szükséges.

A teljes beszélgetés újranézhető Család-barát Médiaklikk-oldalán.

Család-barát – hétköznap 9:35-től és 11 órától a Dunán.

Borítókép: MTVA/Csöndör Kinga

További olvasnivalók