Család-barát

A váci múmiák titkát tárja fel Kamarás Iván

A váci Domonkos-rendi Fehérek templomának felújítása közben 1994-ben véletlenül találtak 265 mumifikálódott holttestet. Kamarás Iván szerint ennek a különleges felfedezésnek állít méltó emléket a Memento mori – A váci legenda című alkotás. Az október 1-jén 21 órától a Dunán látható kalandfilmben antropológust alakító Jászai Mari-díjas színművész a Család-barát vendégeként beszélt karakteréről és a forgatásról.
 

Véletlenül találták meg 1994-ben a váci Domonkos-rendi Fehérek templomában – a 18. században ide temetett – 265 mumifikálódott holttestet. Az erről készült kalandfilm nemcsak a feltárás és a kutatás történetét mutatja be, hanem a váci lakosok századokkal ezelőtti életébe is beavatja a nézőket.

A filmben a múmiákat feltáró és azonosító antropológus segédjét Kamarás Iván játssza. „Az általam megformált karakter jó kapcsolatot ápol a főszereplőt alakító Trokán Nórával. Amikor kirajzolódik, hogy milyen munka előtt állnak, összeraknak egy csapatot. Ennek vagyok az egyik tagja” – mesélte Kamarás Iván szerepéről a Család-barátban. Fontosnak tartja a filmet, sok ember ugyanis nem tud a váci múmiákról, most viszont megismerhetik titkaikat. Úgy gondolja, az alkotással méltó emléket állítanak ennek a különleges felfedezésnek. A színművész kiemelte, a Memento mori – A váci legenda nem pusztán a feltárást mutatja be, a nézőkre időutazás, izgalmas történet, számtalan titok és megannyi fordulat vár. „Bár a kalandfilm címe komor, mégis remek hangulatú forgatásnak voltunk részesei” – árulta el Kamarás Iván.

A kalandfilmet elsőként a Duna nézői láthatják október 1-jén 21 órától. A forgatásról készült Memento mori – A film kulisszái mögött című werkfilmet október 1-jén 22:10-től közvetlenül a film után tűzi műsorára a csatorna.

A teljes beszélgetés a Család-barát Médiaklikk-oldalán nézhető újra.

Memento mori – A váci legenda október 1-jén 21 órától a Dunán.

Borítókép: fotó: MTVA/Csöndör Kinga

További olvasnivalók