Család-barát

Szakcsi Lakatos Béla fia megható módon élteti édesapja emlékét

A tavaly októberben elhunyt Szakcsi Lakatos Béláról elnevezett Szakcsi Jazz Egyesületről és annak küldetéséről először a Család-barát vendégeként mesélt az alapító elnök, ifj. Szakcsi Lakatos Béla. Az alapítvány a művész kulturális örökségének gondozásán túl a fiatal tehetségeket is támogatja.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Szakcsi Lakatos Béla tavaly októberben hunyt el, halhatatlan életművét maga után hagyva. Fia, ifj. Szakcsi Lakatos Béla már hosszú ideje fontolgatta egy szakmai egyesület alapításának gondolatát, édesapja halála után egyértelművé vált számára, hogy ennek elérkezett az ideje.

„79 éven át minden reggel az volt az első dolga, hogy megmosta az arcát, majd leült a zongora elé. Boldog volt, szenvedéllyel szerette a hangszert, a hivatását. Már évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennem, hogy ezt a hozzáállást a felnövekvő nemzedéknek is fontos lenne továbbadni. Miután édesapám elment, úgy éreztem, létre kell hozzunk egy fiatal, feltörekvő zenészeknek szóló egyesületet, ami méltóképpen őrzi az ő emlékét is” – fogalmazott Ifj. Szakcsi Lakatos Béla a Család-barát vendégeként. Az adásba Szakcsi Jr meglepetésvendégként érkezett Szőke Nikolettához, A Dal korábbi versenyzőjéhez. A dzsesszénekesnő elnökségi tagként támogatja az egyesület munkáját.

„Egyre nagyobb nyilvánosságot kap, hogy a nőknek nehezebb a helyzete a zeneiparban, éppen ezért kiemelten megtisztelő és fontos számomra ez a poszt. A legjobb tudásommal, szívvel-lélekkel képviselem Szakcsi Lakatos Béla eszmeiségét, és ígéretet tettem, hogy további női tagokkal bővülünk majd” – mondta a 2005-ös Shure Montreux Jazz Voice győztese, Szőke Nikoletta. A teljes beszélgetés újranézhető a Médiaklikken.

Család-barát, a mindennapjaink része – hétköznaponként 9:35-től a Dunán.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => fotó: MTVA/Csöndör Kinga 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2023/09/Szoke_Nikoletta_Ifj_Szakcsi_Lakatos_Bela_foto_MTVA_Csondor_Kinga-3-2000x1334.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További olvasnivalók