Család-barát

Aczél Petra: A nyelv egy antik váza, amit óvnunk kell

Manapság egyre jellemzőbb, hogy élőbeszéd helyett inkább írásban kommunikálunk. Aczél Petra, a közmédia Montágh Testületének elnöke a Duna Család-barát című műsorának vendégeként mesélt ennek csapdájáról.
 

„Ha magas a levegő légszennyezettsége abban a városban, ahol élünk, akkor nem az a megoldás, hogy nem veszünk levegőt. A nyelvi változásokkal együtt kell élnünk, de nem követhetünk slendrián nyelvhasználatot, hiszen a beszédünkkel mindig példát mutatunk” – vezette fel Aczél Petra kommunikációkutató, miért fontos, hogy nyelvünk ellenálljon azoknak a hatásoknak, amelyek torzíthatják.

A közmédia tanácsadó, véleményező, javaslattevő és ellenőrző szervezetének, a Montágh Testületnek az elnöke úgy véli, az emberek a digitális térben még inkább hajlamosak arra, hogy felületesek legyenek. A Család-barát vendégeként arra is felhívta a figyelmet, hogy valójában apró dolgokkal is tehetünk a nyelvhelyesség megőrzéséért: olvassuk át többször is az elküldendő üzeneteinket, ha pedig nem vagyunk biztosak egy szó helyesírásában, ne sajnáljuk az időt, keressünk rá a szótárban.

„A nyelvben mindig van egyéni lázadási lehetőség, még ha idejétmúltnak is tűnhet a pontos, figyelmes használata. Ha eltörik egy szép, antik váza, amit örököltünk, akkor joggal vagyunk szomorúak, hiszen egy értékes régiség volt. Amikor a nyelv – ami megőriz korábbi korokat, embereket, történeteket – sérül, az ugyanúgy lehet szomorú” – tette hozzá Aczél Petra. A teljes beszélgetés újranézhető a Család-barát Médiaklikk-oldalán.

Borítókép: Aczél Petra. Fotó: MTVA/Csöndör Kinga

További olvasnivalók