Család-barát

Koltai Lajosnak hálás díjnyertes filmjéért Somossy Barbara

A magyar kultúra napján érkezett a hír, hogy Somossy Barbara, a Duna műsorvezetője Sose lesz vége című vizsgafilmjével a legjobb rendező díját kapta meg egy torontói nemzetközi filmfesztiválon. Az elismerésről a Család-barátban nyilatkozott először.
 

A közmédia műsorvezetőjének, Somossy Barbarának gyerekkori álma, hogy filmrendező legyen. Noha eddig csak a kamera előtt bizonyított az M5 kulturális csatornán, az M2 Petőfi TV-ben, majd a Dunán, a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatójaként végre belekóstolhatott a rendezésbe is. Második rövidfilmje – ami egyben vizsgamunkája is –, a Sose lesz vége nem sokkal a premierje után nemzetközi filmfesztiválon lett kategóriagyőztes.

„Rengeteg szív dobog együtt ebben a filmben, ez az elismerés az egész stábnak szól. Különösen a mesteremnek, Koltai Lajosnak, aki az első lépéstől az utolsóig fogta a kezem. Ha ő nincs, akkor ez nem történhet meg. Nagyon bízom benne, hogy ez egy út kezdete” – mondta a Család-barát adásában Somossy Barbara, aki vizsgafilmjéért a torontói Student & Young Filmmakers Film Festival legjobb rendezés díját vehette át.

A Petőfi-bicentenárium alkalmából elkészült filmet Petőfi Sándor: A csaplárné a betyárt szerette című költeménye ihlette. Többek között olyan neves színművészek keltik életre a rendező által megálmodott karaktereket, mint ifj. Vidnyánszky Attila, Szűcs Nelli, Pogány Judit és Reviczky Gábor. A film díszbemutatója január 18-án a Fonó Budai Zeneházban volt, Somossy Barbarát néhány nappal később, január 22-én, a magyar kultúra napján értesítették arról, hogy alkotása díjnyertes lett.

Borítókép: fotó: MTVA/Zih Zsolt

További olvasnivalók