Család-barát

Lackfi János fiatalkorában egészen más pályára készült

Születésnapján köszöntötték a Család-barátban a József Attila-díjas költőt, Lackfi Jánost, aki családja mellett útkereséséről is mesélt: tenorista és cselgáncsozó is szívesen lett volna fiatalon.
 

Furcsa vargabetűt írt le Lackfi János élete; Oláh János József Attila-díjas, és Mezey Katalin Kossuth- és József Attila-díjas költő gyermekeként tisztában volt az irodalmi pálya kihívásaival, így sokáig fel sem merült benne, hogy egy nap maga is ezt a hivatást választja majd. A Család-barát születésnapos vendégeként elárulta, hangadó, rendbontó gyerek volt, és bár mindig is érdekelte a tollforgatás, sokáig tenoristának készült.

„Fennállt a veszélye annak, hogy tenorista leszek, mert nagyon szerettem az opera világát. Gyakran énekeltem a Una furtiva lagrimát, vagy a Hazám, hazámat. A fürdőszobában a mai napig szívesen kieresztem a hangomat, amit néha a szomszédok is megjegyeznek” – mesélte Lackfi János, aki az előadóművészet mellett sportkarriert is látott maga előtt, mivel 15 évig jó eredményekkel cselgáncsozott. Noha a pályaválasztását megfontolta, a párválasztáson nem sokáig törte a fejét: 31 évvel ezelőtt, alig 20 évesen kötött házasságot az akkor 18 éves Bárdos Júlia művészettörténésszel, akivel hat gyermekük született. Az első közülük már háromgyerekes édesapa, Lackfi János így igen fiatalon, 44 évesen lett nagypapa.

A gyermekei és unokái életét óvó szeretettel kíséri figyelemmel. Bár adódnak olykor nehézségeik, a nagycsalád egyik előnye, hogy közösen minden problémát képesek megoldani – tette hozzá a Család-barát műsorában. A teljes beszélgetés újranézhető a Médiaklikken, ahol 60 napig a korábbi adások is elérhetők.

Család-barát – változatos témákkal, minden hétköznap 10:25-től élőben a Dunán!

További olvasnivalók