Család-barát

Unokái miatt hazaköltözött a világhírű magyar zenész

Újra Budapesten él a világhírű zenész, Roby Lakatos. A hegedűvirtuóz a Család-barát vendégeként unokáiról és a tehetséggondozással kapcsolatos törekvéseiről is mesélt.
 

Másfél évet töltött a világjárvány miatt Budapesten Roby Lakatos, aki végül úgy döntött, végleg hazaköltözik Brüsszelből. A világszerte ismert hegedűművész unokái miatt hozta meg az elhatározást. A családjukban az utóbbi években 13 gyermek született, de közülük csak egy lett fiú. A hatéves kisfiú a család büszkesége, aki fiatal kora ellenére már öt éve hegedül. „Kis túlzással előbb tudott zenélni, mint beszélni” – mesélte Roby Lakatos a Család-barát vendégeként, akit a koncertjei mellett a tehetséggondozás is foglalkoztat.

1985-ben, Brüsszelben vette szárnyai alá Yehudi Menuhin amerikai hegedűművész és karmester, aki szerette volna elérni, hogy ne csak a szakma, hanem a közönség is megismerje az akkor még ifjú hegedűtehetséget.

„Akkoriban már a zenészközösség tudta, ki vagyok, de a nagyközönség előtt még ismeretlen voltam. Több lemezszerződést köthettem Menuhin segítségével, így elindulhatott a nemzetközi karrierem. Most egy alapítvány létrehozásával szeretném én magam is támogatni az ifjú tehetségeket. Budapesten idén már második alkalommal rendezhetjük meg a világ egyetlen improvizációs hegedűversenyét” – fogalmazott az alapítvány kurátora, aki a Duna műsorában zenekarával közösen néhány dalt is előadott. A teljes beszélgetés újranézhető a Család-barát Médiaklikk-oldalán, ahol 60 napig a korábbi adások is elérhetők.

További olvasnivalók