×
Család-barát

Komoly áldozatot hozott Jankovics Marcell a Toldiért

Jankovics Marcell és Mikulás Ferenc szakmai barátsága sok évtizedre tekint vissza. Az idén elhunyt rajzfilmrendező-grafikus születésének 80. évfordulóján a Család-barát magazinban idézte fel kollégája utolsó közös munkájuknak keletkezési körülményeit, amelyben kiderült, Jankovics visszautasított egy megtisztelő felkérést a Toldi miatt.

A rajzfilmrendező-grafikus és a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió igazgatója a Magyar népmesék című televíziós rajzfilmsorozat elkészítésekor dolgozott együtt először, amely a mai napig óriási siker, eddig 136 millióan látták és Sanghajban már készítik a széria kínai változatát is. A vezérigazgató boldog, hogy a Toldin még együtt dolgozhattak kollégájával, ugyanakkor csalódott, hogy a sikereket nem együtt élhették meg.

„Jankovics Marcellnek olyan figyelemre méltó kisugárzása volt, amelyet akkor is érzett az ember, ha háttal állt neki. Nehéz elfogadni, hogy egy ilyen különleges ember és alkotó már nincs velünk. Iszonyatos munkabírású, sokoldalú művész volt” – méltatta elhunyt kollégáját Mikulás Ferenc a Duna Televízió Család-barát című műsorában, hozzátéve, hogy a mester utolsó művének képi forgatókönyvét mindössze egy hónap leforgása alatt alkotta meg, pedig először úgy tűnt, nem fér bele majd az idejébe a sorozat. A Toldi-rajzfilmsorozat producere elárulta, hogy Jankovics végül lemondott a Magyar Művészeti Akadémia elnöki székéről azért, hogy el tudja vállalni a feladatot.

„Új, korszerű formanyelvvel született meg a Toldi. Jankovics ezzel olyan oldalát mutatta meg Arany János klasszikusának, amelyet az iskolában nem tanítanak. Kiemelte belőle a humort, valamint egy fiatalember karriertörténetét és álmának megvalósítását” – hangsúlyozta a mű adaptációjának különlegességét a producer. A teljes beszélgetés újranézhető a Család-barát idézett adásában:

A Duna Televízión látható Család-barát magazin hétköznaponként 10.25-től várja a nézőket a képernyők elé, szombatonként 10.25-től pedig a hétköznapi adások legemlékezetesebb pillanataiból láthatnak válogatást az érdeklődők. 

A Család-barát aktuális adásai 60 napig korlátlanul visszanézhetők a Médiaklikk.hu weboldalon.

További olvasnivalók