Család-barát

Európa leginnovatívabb farmerjei közé választottak egy magyar erdőmérnöknőt

A közmédia műsoraiban kiemelten kezeli a környezetvédelem és a fenntarthatóság témakörét. A messzehírű erdőmérnök, Biró Bolgárka nemzetközi sikerereit elsőkézből a Duna Televízó Család-barát magazinjából ismerhették meg a nézők.

Első alkalommal jutott be magyar pályázó az egyik legrangosabb európai innovációs verseny döntőjébe, melynek célja, hogy globálisan ösztönözze a nőket, hogy merjenek gazdálkodni, az agráriumban tevékenykedni. A hazai nominált, Biró Boglárka, a somogyi erdőgazdaság ágazatvezetője a Duna Televízió csütörtöki Család-barát magazinjában is bemutatkozott. Az erdőmérnök érdemei mellett saját hitvallásáról, a fenntarthatóságról és a természet tiszteletéről beszélt a műsor egyik bejátszásában.

„Innováció alatt sokan korszakalkotó újítást értenek, ezzel szemben én azt gondolom, hogy az igazán hatékony változás az apró lépések sorozatából tevődik össze. Egyszerűen úgy indul, hogy egy meglévő problémára megtanulunk más szempontból tekinteni. A szemléletváltás is lehet innováció” – fogalmazott Biró Boglárka, aki kétgyerekes családanyaként számos mezőgazdasági kutatásban vesz részt és szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkozik.
A jövő egyik legnagyobb kihívása az erdészek számára, hogy a termőtalajra ható klímaváltozás hatásait hogyan lehet évtizedekre előre lemodellezni. Jelenleg is kutatják, melyek lesznek azok a fafajok, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy stabil és ellenálló erdőséget képezzenek a következő száz évben is.

„A többcélú erdőgazdálkodás jegyében egyszerre kell figyelnünk a fakészlet mennyiségre, gazdasági érdekekre, másrészt az ökoszisztémára. Az erdő nemcsak a fákról szól, hanem egy egységről, ami védi a talajt, a vizet, a levegőt és esetenként a településeket. Nem beszélve a közjóléti, rekreációs funkcióról, hiszen az erdei turizmus nagymértékben megnövekedett a pandémia alatt” – emelte ki az erdőszakértő, aki szerint e három célt úgy kell fenntartaniuk a kollégáival, hogy egyik se sérüljön a másik rovására.

Biró Boglárka a Család-barát riporterének úgy nyilatkozott, hogy az erdőmérnöki pályára, mint hivatásra tekint. A kihívások állandó újragondolásra, tervezésre késztetik, de azt mondja, a környezetéért és a közjóért tett erőfeszítések minden egyes nap boldog megnyugvással töltik el. Bízik abban, hogy példájával a pályaválasztás, illetve módosítás előtt álló nőtársaira inspirálóan tud hatni.

A Család-barát idézett adása itt megtekinthető:

A Duna Televízión látható Család-barát magazin hétköznaponként 10.35-től várja a nézőket a képernyők elé, szombatonként 10.25-től pedig a hétköznapi adások legemlékezetesebb pillanataiból láthatnak válogatást az érdeklődők.

A Család-barát aktuális adásai 60 napig korlátlanul visszanézhetők a Médiaklikk.hu weboldalon.

További olvasnivalók