×
Család-barát

Friss spárga házi sonkaszeletekbe tekerve, hollandimártással, parmezánnal sütve

Hozzávalók:
1 köteg spárga
8 szelet füstölt vagy szárított házisonka
4 db tojás
250 gramm vaj
50 gramm parmezánsajt
1 db citrom
50 gramm só

Elkészítés:
A spárga végéből kb. 1,5 cm darabot levágunk, majd megtisztítjuk a szárát zöldséghámozóval megtisztítjuk. Kevés sós, citromos vízben a spárgát megfőzzük. Ez 5 – 10 perc a spárgaszár vastagságától függően. Amikor 75%-ban puha akkor kiszedjük. A spárgából 4 – 5 darabot beletekerünk 2 szelet sonkába és sütőtálra helyezzük. Ha később használjuk fel, akkor hidegvízben lehűtjük.
Hollandimártást készítünk:
A vajat addig melegítjük alacsony hőmérsékleten, amíg a víztartalma el nem forr. A tojásokat kettéválasztjuk és a sárgáját habüstbe vagy fémtálba tesszük. 1 dl hidegvízzel elkeverjük. 1 liter gyöngyözően forró vízzel, félig telt fazékra tesszük a tojásokat és állandó kevergetés mellett habosítjuk. Figyeljünk rá, hogy ha az összes folyadék már habbá válik akkor vegyük le a gőzről. Sóval és fehérborssal, vagy vegyesborssal ízesítjük, majd a tiszta vajat hozzákeverjük, szintén folyamatos és gyors keverés mellett. Úgy készül, mint a majonéz, tehát lassan adagoljuk hozzá a vajat. Mikor elkészült hozzáadjuk a parmezánsajtot is.
A spárgát a sonkába tekert részén bevonjuk a hollandimártással és sütőben 5 perc alatt 200 fokon megsütjük. Ahol a sütő engedi ott grillező funkció használata is jó megoldás.
Tálaláskor a spárgát tányérra helyezzük és mellé egy gerezd citromot tehetünk.

További olvasnivalók