Család-barát

Fokhagymás karaj Szepi bácsi kedvenc módjára

Hozzávalók: 4 személyre
4 db nyitott szelet karaj (kb 60 dkg)
20 dkg szalonna
20 dkg hagyma
10 dkg füstöltkolbász
Sütéshez kevés zsiradék

Bors
Fokhagyma vagy granulátum

Borostás parázsburgonya:
1 kg parázs (apró) burgonya
10 dkg hagyma
Sütéshez kevés zsiradék

Bors
Kömény

Elkészítés:
A szalonnát apró kockára vágjuk, és alacsony hőfokon kipirítjuk a zsírját. A zsírt, és a pörcöt külön kitesszük a serpenyőből. A serpenyőben kis olajon vagy zsíron, a kockára vágott hagymát megpirítjuk, és a szalonnapörchöz tesszük. A karajt megszabadítjuk a hártyáitól, és nyitott szeleteket vágunk belőle. A serpenyőt tovább használva, borssal meghintve magas hőn megpirítjuk a szeletek mindkét oldalát, mejd egy fél deci vízzel felöntjük, és rá tesszük a húsra a fokhagymát. Lefedjük, és lassú tűzön pároljuk. Kis idő elteltével sózzuk, majd megfordítva a szeleteket ismét fokhagyma és só hozzáadásával tovább pároljuk. Ha a víz elpárologna, pótoljuk. 15-20 perc párolás után, ha még lenne folyadék, fedő nélkül befejezzük, és a szeleteket tálra, tányérra tesszük. A serpenyőt ismét tovább használva, a szalonnát és a hagymát átmelegítjúk, és a kolbászt az utolsó pillanatban karikázva hozzá tesszük. Nem sütjük tovább, mert a paprika megkeseredne. A ragut a szeletekre halmozzuk.

Az aprószemű burgonyát, alaposan meg mossuk, hiszen a héját rajta fogjuk hagyni. Feltesszük olajos, nagyon sós vízben főni. Ha közepesen megpuhult, leöntjük a főzővizet, és hagyjuk kicsit megszáradni.
Közben a hagymát kutterben péppé aprítjuk, és egy kislábosban zsiradékra tesszük párolódni. Időnként megkeverve, kis borssal, és köménnyel ízesítve puha, enyhén barnás állapotra pároljuk, majd elzárjuk.
Tálalás előtt, a parázsburgonyát serpenyőben, egy kevés olajon, kis sóval borssal elkezdjük pirítani. Ha egy kis színt kapott, hozzá tesszük a hagymapépet, és rápirítva a burgonya héjára, készre sütjük.

További olvasnivalók