Család-barát

Tökfőzelék buggyantott tojással

Hagyományos: 4 személy részére
1 kg főzőtök(spárgatök)
1 db közepes fej vöröshagyma
1-2 csomó friss kapor
2 dl tejföl
5 dkg vaj
8 dkg liszt
Só, cukor, ecet ízlés szerint

A vékony szálára vágott vöröshagymát a vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a gyalult tököt és 5-6 percig együtt pároljuk.
Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi és főzni kezdjük. Sóval, cukorral ízesítjük. Amikor a tök még roppanós, a tejföllel és kevés vízzel simára kevert lisztes habarást a főző lével apránként felhígítjuk, felmelegítjük(hő kiegyenlítés), majd folyamatos keverés mellet( ha csomós lett átszűrve)tökre öntjük. Felforraljuk, frissen apróra vágott kaporral frissítjük, ecettel és cukorral ízlés szerint ízesítjük.

Buggyantott tojás:
4-8 db tojás
Só, ecet
Egy nagyobb lábosban annyi vizet forralunk, amiben a tojás el tud merülni.
Sóval, ecettel ízesítjük. Amikor felforrt, visszavesszük a tüzet annyira, hogy gyöngyözve forrjon a víz, óvatosan beleengedjük a felütött tojásokat, nem kevergetjük. 2-3 perc után szűrőlapáttal óvatosan kivesszük a vízből, leitatjuk alóla a vizet papírtörlővel és a főzelékbe tesszük.

Újszerű: 4 személy részére
1 kg főzőtök
1 db közepes fej hagyma
1-2 csomó friss kapor
15 dkg vaj
2 dl tejföl
Só, cukor, ecet ízlés szerint

A tök magjait, a héját és a szálára vágott hagymát kevés vízzel felforraljuk, 15 percig főzzük, majd leszűrjük. Ez lesz az alaplé.
A gyalult tök felét az alapében sóval, cukorral ízesítve 15-20 percig főzzük.
Hozzáadjuk hő kiegyenlítéssel a tejfölt, a vaj kétharmadát hidegen, kockára vágva, majd bot mixerrel egynemű emulziót készítünk belőle. Cukorral, ecettel ízlés szerint ízesítjük.
A maradék vajat felolvasztjuk, a tök felét hozzáadjuk, sóval ízesítjük és roppanósra pároljuk. A végén frissen apróra vágott kaprot adunk hozzá.
Tálalás: a vajas-kapros párolt tököt a mélytányér közepére tesszük, friss kaporral megszórjuk és ráöntjük a főzeléket.

Buggyantott tojás:
4-8 db tojás
Só,
Tárkony levél
Olíva olaj
Folpack( frissentartó fólia)

A fóliából levágunk egy kocka formájú darabot. Egy teáscsészébe nyomkodjuk. Öntünk bele pár csepp olajat, csipet sót és apróra vágott tárkonyt szórunk az aljába.
Óvatosan beleütünk egy tojást. A fóliát közvetlenül a tojás fölött összecsípjük, összesodorjuk és csomót kötünk rá minél közelebb a tojáshoz.
Gyöngyözve forrásban lévő vízbe tesszük úgy, hogy elmerüljön. 2 percig főzzük, a vízből kiszedjük, a csomó alatt egy ollóval felvágjuk a fólia csomagot, majd kifordítjuk belőle a tojást a tányérba tálalt párolt tökre. Így öntjük rá a főzelék levét.

További olvasnivalók