×
Család-barát

Erdei gombás rizottó csirkével

Elkészítés:
– Az alapléhez felmelegítjük a vizet, ha már forr, hozzákanalazzuk a levesalapot, ismét felforraljuk és félretesszük.
– A hagymát apróra vágjuk és üveges pároljuk. Erre dobjuk a zúzott fokhagymát és a darabolt gombát.
– Ha a gomba is egy kicsit lepirult, felöntjük 100 ml borral, megvárjuk, hogy elpárologjon, majd jöhet bele a leszárazott kakukkfű, a rizs és 1 mk só is. Keverünk rajta egyet, hogy a rizsszemeket mindenhol jól körbevegye a gombás alap. Ráöntjük a maradék bort, megvárjuk, hogy elpárologjon, és elkezdjük apránként felönteni az alaplével.
– Folyamatosan kevergetjük, és csak apránként adjuk hozzá az alaplevet. Ahogy a rizs magába szívja a folyadékot, hozzáadunk egy újabb merőkanállal. Arra kell figyelni, hogy ne ússzon a lében, de ne is száradjon ki!
– Mikor már kevesebb, mint a negyede maradt az alaplének, nekikezdünk a csirkének, így kb. egyszerre készülnek el. Közben folyamatosan pótoljuk a folyadékot a rizottóba, olyan ütemben, ahogy beszívja.
– A csirke mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, kérget sütünk neki, majd egy hőálló tálba tesszük, aminek az aljába kb. fél merőkanálnyi alaplevet szedünk és 180 fokos, előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
– Ezalatt a rizottó is elkészül. Ahogy kész, hozzáadjuk a vajat és egy jó adag reszelt parmezánt.
– A csirkét felszeleteljük, a rizottó tetejére helyezzük, végül meghintjük egy kis friss kakukkfűvel ismét.

Hozzávalók 4 személyre:
1.2 l víz
4 ek házias levesalap
3 fej hagyma
6 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
kb. 300 g erdei gomba vegyesen
300 ml száraz fehérbor
néhány ág friss kakukkfű
300 g rizottórizs

400 g csirkemellfilé
őrölt bors
2 ek vaj
50 g reszelt parmezán

További olvasnivalók