×
Család-barát

Klasszikus fonott kalács

Hozzávalók:

1 kg liszt
2.5 dkg élesztő
5 ek cukor
4 dl tej
1 tk
1 tojás+1 sárgája
50 ml olaj

1 tojássárgája+1 ek víz a kalács megkenéséhez

Elkészítés:

1. Az élesztőt 1 tk cukorral és 1 dl langyos tejjel langyos helyen
felfuttatjuk.
2.1 kg átszitált liszthez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a cukrot,
a sót a tojásokat és a maradék langyos tejet.
3. Elkezdjük dagasztani, pár perc múlva hozzáadjuk az olajat.
4. Dagasztjuk tovább, amikor sima tésztát kapunk, letakarjuk, 45 percig
langyos helyen kelesztjük.
5. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, három részre
osztjuk.
6. Mindhárom darabot külön kb. 30 cm hosszúra nyújtjuk kézzel.
7. Összefonjuk szorosan úgy, hogy a tetején a három tésztát
összenyomjuk, fonás után az alját is.
8. Belerakjuk egy tepsibe, még 15-20 percig kelesztjük.
9. Kb. 1 evőkanálnyi vízzel elkeverjük a tojássárgáját, ezzel hosszában
bekenjük a kalácsot.
10. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.

A kalácstésztából készülhetnek mini batyuk kakaós magvajjal töltve.
Ehhez maroknyi golyókat nyújtsunk kb. tenyérnyire, négy átellenes helyen
kicsit vágjuk be, rakjunk a kör közepére 1 tk házi kakaós magvajat, majd
a vágások mentén hajtsuk össze úgy, hogy ne maradjon nyílás a batyun.
A kalács után ki lehet sütni, 15 perc alatt készen vannak.

További olvasnivalók