Család-barát

Főzelékek modern köntösben

Korianderes kókusztejes cukkínifőzelék
Hozzávalók 4 adaghoz
80 dkg cukkíni
2 gerezd fokhagyma
3 dl sűrű kókusztej
só, bors
római kömény
olaj
negyed lime
1 csokor koriander

Elkészítés:
A megmosott, lereszelt cukkínit puhára dinszteljük , a zúzott fokhagymával együtt. Botmixerrel pépesítjük. Felöntjük kókusztejjel. Sóval, borssal, római köménnyel, lime-levével ízesítjük, összeforraljuk. Külön edényben cukkínit kockára vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk, ez lesz a betét.

Sóskafőzelék tejjel
Hozzávalók:
4 adag
1 kg sóska
4 ek napraforgó olaj
2 evőkanál finomliszt
0.5 l tej
só ízlés szerint
3 ek cukor

Elkészítés:
A sóskát alaposan átmossuk, a szárát (nem csak ami a levélen túllóg!) eltávolítjuk. Jól lecsepegtetjük. Az olajat megforrósítjuk, rádobjuk a sóskát, és addig fonnyasztjuk, míg a levenagyjából elfő. Megszórjuk a liszttel, jól elkeverjük, a tej felével felengedjük és csomómentesre keverjük. Ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk, felfőzzük, és kis lángon kevergetve pár perc alatt besűrítjük úgy, hogy kis adagokban annyi tejet adunk hozzá, míg a kívánt állagot el nem éri. 4-5 szem sós vízben főtt krumplival, és személyenként 1-2 főtt tojással tálaljuk.

Brokkolifőzelék
Hozzávalók 4 személyre
1 db brokkoli
2 dl joghurt
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
só, bors
olívaolaj

Elkészítés:
A brokkolit mossuk meg jó alaposan, majd szedjük rózsáira. Kevés olívaolajon, pároljuk meg a vöröshagymát, majd mehet bele a fokhagyma is, pirítsuk egy-két percig. Rakjuk rá a brokkolit, ízesítsük sóval, borssal, szórjuk meg a petrezselyemmel, és kevergetve pároljuk két-három percig. Öntsük fel valamennyivel több vízzel, mint amennyi ellepi, majd főzzük puhára körülbelül 20 perc alatt. Pürésítsük az egészet botmixerrel, majd tegyük vissza a tűzre, és készítsük el a habarást. A joghurtot dolgozzuk simára és egy-két merőkanál főzőlével, majd állandóan kevergetve mehet a brokkolihoz. Főzzük pár perc alatt jó sűrűre. Feltétnek mehet egy sült csirkemell szeletben vagy csíkozva.

További olvasnivalók