×
Család-barát

Lekváros bukta

Hozzávalók:
Tészta:
3,50 dl tej
30 g élesztő (friss)
50 g porcukor
250 g búza finomliszt
250 g búza-rétesliszt
1 csipet só
1 db tojás
100 g vaj

Töltelék:
lekvár

A kenéshez:
120 g vaj

Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a langyosra melegített kicsit cukros tejbe, és megvárjuk, amíg felfut (pár perc). A lisztet egy keverőtálba mérjük, hozzáadjuk a tojást, a sót, a porcukrot, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáöntjük a felolvasztott vajat, és szép simára dolgozzuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen 45-50 percig kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és kinyújtjuk.
kb. 7×7 centiméteres négyszögeket vágunk belőlük. Próbáljuk annyi részre osztani, hogy a bukták kitöltsék a tepsinket. Ezután mindegyiket megtöltjük a lekvárral, és kivajazott tepsibe rakjuk őket szorosan egymás mellé. Figyelünk, hogy a hajtás mindig alulra kerüljön.

További olvasnivalók