×
Család-barát

Mikszáth-féle palócleves

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát a köménnyel és a babérral kevés zsírban megpirítjuk, és ha megpirult, a jól megmosott húst – amelyet előzőleg 2 cm-es kockára vágtunk – beletesszük a pirospaprikával együtt, és puhára pároljuk. A burgonyát a húshoz hasonló nagyságú kockára vágjuk, és a zöldbabot is – úgy, ahogy főzelékhez szokás. Külön-külön sós alaplében megfőzzük a babot és a burgonyát, és mire a hús megpuhult, hozzáadjuk őket levükkel együtt, annyira, hogy gulyásleveshez hasonló legyen. A tejfölt elkeverjük a liszttel, tálalás előtt a levest behabarjuk, a végén apróra vágott kaporral megszórjuk.

Hozzávalók:
1 kg ürühús (comb vagy lapocka)
2 közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
2 dkg pirospaprika
1 evőkanál liszt
50 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
babérlevél
köménymag

kapor
zsír

További olvasnivalók