×
Család-barát

Ételek idényzöldségekből – húsvéti antipastik

Medvehagymás, mascarponés tojáskrém
Hozzávalók:
2 púpos ek. mascarpone,
1 kisebb csokor medvehagyma,
1 kk. mustár,
pici só, bors,
4 db főtt tojássárgája,
1 ek. puha vaj.

Elkészítés:
A medvehagymát apróra vágjuk, és összekeverjük a mascarponéval, mustárral, tojássárgájával, vajjal. Sózzuk, borsozzuk, és botmixer segítségével pürésítjük. Pirított bagetteket megkenve, vagy a tojásokba habzsákkal visszatöltve tálaljuk.

Medvehagyma pesztósbruschetta
Hozzávalók egy kis üveg pesztóhoz:
2 nagy csokor friss medvehagyma,
25 gr. dió,
1 gerezd fokhagyma,
só, bors ízlés szerint,
50 gr. reszelt parmezán sajt,
kb. 1 dl olívaolaj.

Bruschetta hozzávalók:
12 szelet bagett vagy ciabatta,
20 dkg koktélparadicsom,
kb. 8-10 levél bazsalikom,
só, bors,
pár csepp olívaolaj.

Elkészítés:
A medvehagyma leveleket mossuk meg alaposan, és szárítás után vágjuk kisebb darabokra. Minden pesztós alapanyagot tegyünk egy késes aprítógépbe, és zúzzuk össze, pürésítsük le több lépcsőben.
Kenjük meg a bagett szeleteket vékonyan a pesztóval, és pirítsuk kb. 5 percet 200 fokon a sütőben. Amíg sülnek a szeletek, vágjuk össze apró darabokra a paradicsomokat, sózzuk, borsozzuk, olívaolajjal és összetépkedett bazsalikomlevelekkel keverjük össze. Majd kb. 1-1 evőkanálnyit halmozzunk a bagett szeletekre.

Tippek:
Ha egyszerre nem használjuk fel az összes pesztót, tegyük egy csatos vagy befőttes üvegbe, öntsünk a tetejére egy kis olívaolajat, hogy lezárja és ezáltal tartósítsa a pesztót, és rakjuk hűtőbe. Így akár hónapokig is eláll.
A medvehagyma pesztó kiváló szendvicskrémként, friss tésztával, gnocchival, rizottóval, sós péksüteményekhez, kenyérlepényekhez mártogatósként, pizzafélékhez, bruschettához feltétként, krémlevesek ízesítésére, díszítésére, salátákhoz öntetként, főzelékek ízvilágát feldobni stb.

Medvehagymás ricottakrém
Hozzávalók:
25 dkg ricotta,
párek. olívaolaj,
só, bors,
pár csepp friss citromlé,
1 csokor friss medvehagyma, felaprítva vagy 2-3 ek. medvehagymapesztó.

Elkészítés:
Az olívaolajon megfuttatjuk a medvehagymát vagy a pesztót, rákanalazzuk a ricottát, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk egy kis,friss citrommal, összekeverjük. Pirított bagettszeletekkel, és friss zöldségekkel tálaljuk, még langyosan.

További olvasnivalók