Elkészítés:
1. A tejet a cukorral, mézzel felforraljuk, majd a darált mákra öntjük. Alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a vaníliás cukrot.
2. Kihűtjük.
3. A pihentetett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk ki, megkenjük a mákos töltelékkel, majd a szokásos módon feltekerjük.
4. Az elkészült, harapásra kész*, kígyó alakúra formázott, egyik végén elvékonyított mákos bejgliket sütőpapíros lemezre tesszük, tojássárgájával lekenjük, majd hűtőben pihentetjük. (*A száj kialakításánál a bejgli végén bevágott tésztát a sütés előtt összegyűrt alufóliával rögzítjük.)
5. Fél óra elteltével, a megmaradt tojásfehérjével is gondosan lekenjük.
6. 180˚C hőmérsékletű sütőben, 25–30 perc alatt sül meg.
Hozzávalók négy tortához:
Tészta:
60 dkg liszt
2 dkg só
25 dkg vaj
4 db tojás sárgája
2 dl tej
6 dkg porcukor
4 dkg élesztő
Máktöltelék:
2 dl tej
16 dkg kristálycukor
16 dkg méz
60 dkg darált mák
4 dkg vaníliás cukor
10 dkg mazsola
2 citrom reszelt héja
tojássárgája és – fehérje a kenéshez
A hozzávalókat gondosan összedolgozzuk, -gyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk. Letakarva 15–20 percig pihenni hagyjuk. Ez idő alatt elkészítjük a mákos tölteléket.