×
Család-barát

Alföldi böjti rakott tarhonya

Hozzávalók:
1/2 kg tarhonya
1/2 kg gomba
6 db tojás
2 fej hagyma
1/2 üveg lecsó
1 nagypohár tejföl
20 dkg füstöltsajt

Bors
Fokhagyma granulátum
Szója szósz

Elkészítés:
A tojasokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, karikára vágjuk.
A gombát nagyobb kockára vágjuk, és kevés olajon borssal megpirítjuk nagy lángon. Nem sózzuk!!!. Ha pirult színt kap, meghintjük fokhagyma granulátummal, és meglocsoljuk szójaszósszal. Pár keverés után elzárjuk.
A tarhonyát kevés olajon elkezdjük pirítani, és sűrün kevergetjük nehogy megégjen.
Közben (vagy előre) a hagymát finomra aprírjuk, és ha egy kicsit sötétedik a tarhonya színe, hozzá keverjük. Ha számunkra kellemes színt kapott, felöntjük az aprított lecsóval, és egy liter vizzel. Sózzuk borsozzuk, és meg meg keverve felforraljuk. Ha felforrt, takarékon készre főzzük. Ha kell, a vizet pótoljuk. Amikor még kicsit szaftos hozzá keverjük a sült gombát, majd elzárjuk.
Egy sütő edénybe elterítjük a gombás tarhonya felét, majd a karikára vágott tojással befedjük. Rá egyengetjük a tarhonya másik felét, majd megkenjük a pohár tejföllel. Megszórjuk a lereszelt füstölt sajttal, majd 180 fokra a sütőbe tesszük, míg a sajt kicsit megpirul. Melegen tálaljuk.

További olvasnivalók