Család-barát

Sült zöldséges spagetti, többféle sajttal, vagy szezámos húsgombóccal

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és nagyobb hasábokra, illetve vastagabb szeletekre vágjuk. Egy wokban vagy serpenyőben felhevítjük az olajat és a zöldégeket nagylángon megpirítjuk. A répával és a gombával kezdjük, aztán a lilahagyma, fokhagyma és a káposzta következik. A fokhagymagerezdeket nem kell áttörni, csak egy kés lapjával megroppantani. Fontos, hogy a zöldégeket tényleg csak pár percig pirítsuk mert akkor finom, ha ropogós marad. Utólag ízesítjük sóval, borssal. Közben a spagettit bő sós vízben kifőzzük. Itt is fontos, hogy ne főljön túl mert az összepirításnál is puhul még. Amikor mindkét alapanyag kész, összekeverjük és a wokban óriáslángon átpirítjuk. Ráöntjük a szójaszószt, tányérokba szedjük és megszórjuk sajttal, és rádobjuk a bazsalikomleveleket. Cheddar sajttal az igazi, különösen ha egy kis parmezánnal tökéletesítjük, de ezeknek helyett más félkemény vagy kemény sajtot is használhatunk.
Sajt nélkül köretként is helytáll, ekkor egészítsük ki fűszeres, szezámmagba forgatott húsgolyókkal.
Évszakoknak megfelelően a zöldségeket változtassuk bátran! Cukkíni, kápia paprika, újhagyma is tökéletes hozzá.

Hozzávalók 4 főre:
durum spagetti 25 dkg
sárgarépa 20 dkg (1 nagyobb, vagy 2 kisebb)
lilahagyma 20 dkg (1 nagyobb, vagy 2 kisebb)
fejeskáposzta 20 dkg
gomba 20 dkg
fokhagyma 6 gerezd
olaj 4 evőkanál
szójaszósz 4 evőkanál
friss bazsalikomlevél 6-8 db
só, őrölt bors

További olvasnivalók