Család-barát

Narancsos sütőtök krémleves, pirított tökmag

Elkészítés:
A tököt megmossuk, kettévágjuk, magokat és a belét kikaparjuk, majd apró darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.
Amikor megsült a héját lehúzzuk, és beletesszük egy kb. 2 literes edénybe. Hozzáöntjük fél liter vizet, beletesszük a zúzott fokhagymát és botmixerrel pürésítjük. Lassú tűzön felforraljuk. Ízesítjük pici sóval és frissen őrölt borssal. Forrás után néhány percig főzzük, majd a tűzről levéve, folytonos keverés mellett, hozzáöntjük a narancs kifacsart levét és a tejszínt. Innen tovább már nem hőkezeljük. Jól áll neki a koriander és a gyömbér is. Aki szereti ezeket az ízeket, fűszerezze a forralás alatt.
Miközben a tök sül a tökmagot szárazon megpirítjuk. Óvatosan, amikor érezni kezdjük az illatát azonnal zárjuk le a lángot, mert az olajos magvakra jellemzően nagy a hőtehetetlensége, sokáig „dolgozik” még a tűzről levéve is, ezért könnyen megég.
Tálalhatjuk rozscipóban, illetve dobálhatunk bele fűszeres sajtdarabkákat, esetleg kecskesajtot is.

Hozzávalók 4 főre:
sütőtök 1 kisebb (kb.1 kg)
narancs 2 nagyobb darab
főzőtejszín 1 dl
fokhagyma 3 gerezd
citrom
só, őrölt színes bors
tökmag 4 evőkanál

További olvasnivalók