Család-barát

Lazac, tenger gyümölcsei rizottóval

Hozzávalók 2 személyre:
2 szelet lazac (2-3 ujjnyi széles)
100 g tenger gyümölcsei
65 g hagyma
150 g rizottó rizs (mosatlan)
1 liter zöldségalaplé
50 g vaj
1 dl fehérbor
3-4 marék bébi spenót
só, olaj
30-40 g grana padano
Pár szem kapribogyó
1 db lime

Lazac előkészítése, sütése:
1., Az első feladatunk, hogy a lazac bőrét megtisztítsuk a pikkelyektől. Egy kis méretű kés pengéjével tisztítsuk meg. Séf késsel vágjuk be a bőrt legalább két helyen. Erre azért van szükség, hogy a sütés közben ne ugorjon össze a szelet. A vágásnak köszönhetően több hőt tudunk bevinni és szépen, lassan szaftosra sütni a lazacot. Tegyünk a kezünkre egy kevés olajat, majd dörzsöljük be vele a halat és vékonyan sózzuk meg.
2., Helyezzük sütőpapírra, majd vágjuk körbe, hogy csak a bőre alatt legyen papír.
3., A serpenyőt hevítsük legalább 15 percen keresztül, majd zárjuk le alatta a legkisebb állásra a hőforrást.
4., Tegyük a forró vasra a lazacot és kezdjük el a sütést. Fontos, hogy süljön a hal, de minél lassabban. Így a bőre ropogósra sül és a kisült zsiradék segítségünkre lesz tálalás előtt.
Rizottó:
5., Zsiradékon futtassuk meg az apróra vágott hagymát, majd forgassuk át benne a rizst. Ne pirítsuk!
6., Készítsük magunkhoz közel az alaplevet és mindig annyit tegyünk a rizsre, hogy éppen lefedje. Közepes hő legyen alatta, hogy ne forrjon el a folyadék. Benne akarunk főzni, nem elfőzni róla az alaplevet.
7., Amikor a rizs roppanós, akkor adjuk hozzá a tenger gyümölcseit és a bort. Keverjük össze és hagyjuk 5 percig magára. Tálalás előtt adjuk hozzá a vajat és a bébi spenótot. Grana padanoval ízesítsük, végül kóstoljuk meg. Fontos, hogy egy picivel több folyadék (szaft) legyen a rizottóban a melegentartás miatt.
8., Nézzük meg, hogy a lazac elérte-e a 49°C maghőt. A lazacból kisült hasznos zsiradékon süssük óvatosan körbe a szeletet. Csepegtessünk rá egy levés lime levet és tálaljunk.

További olvasnivalók