Család-barát

Szegedi filézett vegyes hallé

Hozzávalók 10 adagra kalkulálva

– Egész ponty: 2 kg
– Egész harcsa: 2 kg
– Halbelsőség: 0,8 kg
– Vöröshagyma: 2 kg
– Só: 0,03 kg
– Őröltpaprika piros: 0,03 kg
– Hegyeserős paprika a tálaláshoz: 1 db

Elkészítés módja:
A halakat, megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük hideg vízzel, majd filézzük a filét enyhén sózzuk, a tejet és ikrát és hűtőbe rakjuk felhasználásig. A fejet, farkat, csontokat, a felkarikázott vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni, és mérsékelt tűzön halalaplét készítünk. Közben hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és addig főzzük, míg a halhús a csontokról leválik. (kb: 2,5 – 3 óra). Ha elkészült az alaplevünk akkor át paszírozzuk (nem turmixoljuk). Az alalplevet újra feltesszük a tűzre hozzáadjuk az időközben felkockázott enyhén sózott halfilét, sózzuk majd olyan 10-12 percig főzzük, ekkor kerül hozzá a halbelsőség (tej vagy ikra), ezután még főzzük 5 – 7 percet, ha szükséges után ízesítjük. Tálaláskor tálaljunk hozzá erőspaprikát.

További olvasnivalók