×
Család-barát

Káposztás paszuly

HOZZÁVALÓ:
• 1 db füstölt csülök
• 1 kg száraz paszuly (tarka bab)
• 1 kg apró hordós savanyú káposzta
• 3-4 púpozott evőkanál liszt
• 2-3 evőkanál disznózsír
• hagyma, fokhagyma
• só, bors, piros paprika
• tejföl
• tej

ELKÉSZÍTÉS:
A paszulyt és a füstölt csülköt előző este megmossuk és vízben áztatjuk. Majd másnap leöntjük az áztató vizet és friss vízzel felrakjuk a csülköt főni. Egy másik edényben pedig kb. 3 liter vízben a paszulyt lassú tűzön kezdjük főzni. Ha minden puhára főtt a csülköt kivesszük a levéből, a léhez öntjük a megfőtt paszulyt levével együtt. A savanyú káposztát is hozzáadjuk, de leve nélkül. Amíg összeforr készítünk egy vastag rántást zsírból, lisztből. Világosbarnára sütve, 1-2 cikk fokhagymát is belevágunk. Majd a tűzről levéve, őrölt pirospaprikát keverünk bele, 3-4 dl-nyi tejfölt és fél liternyi tejet hozzáadva a már előzőleg megfőttekhez öntjük. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Friss puha kenyérrel tálaljuk.

HÁTTÉR:
A káposztás paszulyt nagyon régóta készítik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de nem csak a családoknál, hanem közösségekben is.
Falusi emberként a húst igencsak megbecsülték, évente egyszer vágtak disznót. A húst megfüstölték, így tartósították. Esetleg nyáron a kútba engedték és ott hűtötték.

További olvasnivalók