Hozzávalók 4 főre:
3 db sárgarépa
2 db petrezselyem
1 db kisebb zeller
1 fej hagyma
4 evőkanál olaj
4 evőkanál cukor,
majoranna, ételízesítő, só, bors, mustár
1 evőkanál liszt
3 dl tejföl
egy marék rizs
1 db tojás
paprikakrém
2 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
citrom
Elkészítése:
A zöldséget sajtreszelőn (vagy erre alkalmas gépen) hajszálvékonyra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk, vagy lereszeljük.Az olajon sötétbarna karamellt készítünk, rádobjuk a reszelt zöldségeket, ételízesítővel félig puhára pároljuk. Pirospaprikával és majorannával meghintjük, átforgatjuk, vízzel felengedjül, sózzuk.Amíg fő, összállítjuk a húsgombócot: a húshoz keverjük a tojást, a rizst, a vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, pirosaranyat, borsot és 3-5 centis gombócokat hengergetünk.Amikor a leves forrt pár percig, mustáros, tejfölös habarással besűrítjük (hagyjunk tejfölt a végére is), belecsavarjuk a fél citrom levét és ha újra forr, lassan puhára főzzük benne a gombócokat.