Hozzávalók 4 főre:
A hús:
– 0,2 kg vöröshagyma
– 1,2 kg zúza
– 0,1 kg sárgarépa
– 0,1 kg fehérrépa
– 0,1 kg zeller
– 0,5 cs. angol zeller
– 0,05 kg cukor
– só
– babér
– citromlé
– 0,1 l tejföl
– 0,1 l tejszín
– 0,1 l olaj
– mustár
A köret:
– 0,5 kg kalács
– 3 dl tej
– 1 fej vöröshagyma
– 1 cs. petrezselyem
– 4 db tojás
– só
– szerecsendió
– 0,05 kg vaj
Saláta:
– 0,2 kg narancs
– 0,2 kg sárgarépa
– 1 cs. petrezselyem
– 0,04 kg cukor
– 0,1 l borecet
– só
Elkészítés:
A vadas:
Olajon cukrot karamellizálunk, megpirítjuk rajta a darabolt vöröshagymát, zöldségeket. Rátesszük az alaposan megtisztított zúzát. Fűszerezzük, majd fedővel lefedve puhára pároljuk. Ha a zúza megpuhult, kiszedjük az edényből. A visszamaradt zöldségeket tejszínes habarással sűrítjük egy botmixer segítségével, vagy ha az nincs akkor egy szűrőn keresztül átpasszírozzuk a krémes mártást. Mustárral, citromlével és cukorral állítjuk be a végső ízét.
A köret:
Kockára vágjuk a hámozott, szikkasztott kalácsot és tepsiben szárítjuk. Vajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, felöntjük tejjel és egyszer forraljuk, majd félrehúzzuk. A tojásokat összekeverjük a szikkadt kaláccsal, a tejjel, fűszerezzük, állni hagyjuk, formázzuk és főzzük.
A saláta:
A darabolt sárgarépát sütőben sütjük meg. A narancsokat cikkezzük és petrezselyemmel, ecettel, cukorral keverjük.