Család-barát

Vegyes erdei gombaleves

Hozzávalók:
300 g erdei gomba vegyesen (nagy őzlábgomba, sárga rókagomba, fenyőtinórú, hosszúpereszke)
1,5 l csirke alaplé (lehet kockából is)
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 mk szárított kakukkfű (friss is jó)
2 ek sertészsír (libazsír, vaj, olívaolaj, napraforgóolaj is jó)
150 ml tejföl
1 ek liszt
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
2 ek kristálycukor

Levesbetét:
Ízlés szerint galuska

Elkészítés:
Előkészítjük a hozzávalókat: a rókagombát megmossuk, 10 percre cukros vízbe áztatjuk, hogy az esetleges keserűségét elvegyük. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre. A tinóru kalapjáról a barna héjat eltávolítjuk, mert ragacsos, nyúlós lesz főzés után. Megmossuk, leszárítjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre. Az őzláb gombáról, a leveleket, erdőtalajt stb…, leszedjük, gyorsan le is moshatjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre. A pereszkét is gyorsan folyó vízzel leöblítjük, megszárítjuk. Feldaraboljuk falatnyi méretűekre. Az összevágott hagymát, fokhagymát zsíron megfuttatjuk. Hozzáadjuk a leveszöldséget, és 1 ek cukorral, zsírjára pirítjuk, karamellizáljuk. Hozzáadjuk a gombákat, és felöntjük a csirke alaplével. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük kakukkfűvel, frissen vágott petrezselyemmel. Kb. 15 perc főzés után behabarjuk, kiforraljuk. Tejföllel, frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.

További olvasnivalók