Család-barát

Sajttorta szőlővel és sóskaramellel

Mennyei sajttorta, sóskaramell öntettel, roppanós szőlővel, karamell tüllel

Sajttorta hozzávalók:
230 gr zabkeksz apróra zúzva
100 gr sótlan teavaj olvasztva
250 gr mascarpone
2 dl 30%-os habtejszín
1 csomag vaníliás cukor
80 gr nádcukor
1 teáskanál citromlé
1 lapos mokkáskanál vanília őrlemény
4 db üveg tálka

Elkészítés:
A zúzott zabkekszet az olvasztott vajjal összekeverem és üvegtálkákba teszem. Hűtőbe rakom. Közben elkészítem a krémet: A mascarponét a cukrokkal és a citromlével és a vanília őrleménnyel habosra kevered. Külön a tejszínhabbá vered, majd elegyíted óvatosan a kettőt. A zabkekszre halmozzuk úgy, hogy mindenhova jusson, és minimum 2-3 órára a hűtőben pihenteted. Tálaláskor félbevágott szőlővel díszítjük, sóskaramell szósszal locsoljuk és karamell tüllel koronázzuk meg.

Sóskaranell öntet
Hozzávalók:
200 gr fehércukor
60 gr teavaj
125 ml 30%-os habtejszín
½ teáskanál só

Elkészítés:
Egy magasabb falú serpenyőbe rakd bele a cukrot és közepes lángon kezd el melegíteni. Néha megkavargatod és közben vigyázol le ne égjen. Amikor a cukor teljesen felolvad és aranybarna lesz, akkor hozzáadod a puha teavajat majd több részletben a tejszínt, vigyázz felcsaphat, majd a sót is. Összekevered. Amikor egyneművé válik lehúzod a tűzről és leszűrőd, hogy selymes legyen és ne kerüljenek bele véletlenül se cukordarabok. Zárható üvegben napokig eláll. Vízgőz felett bármikor feltudod melegíteni.

Karamell tüll
Hozzávalók:
kb. 15 dkg fehércukor
sütőpapír

Elkészítés:
Egy magasabb falú serpenyőbe rakd bele a cukrot és közepes lángon kezd el melegíteni. Amikor aranybarna lesz sütőpapírra egy kanál segítségével formázd meg a tüllt. Pár perc alatt megkeményedik. Óvatos mozdulattal szedd le a sütőpapírról és már rakhatod is rá a sajttortára, hogy megkoronázd.

 

További olvasnivalók