Hozzávalók:
(20 cm-es tortaforma)
piskóta
3 db tojás
50 g eritrit
20 g mák
20 g teljes kiőrlésű liszt
Mákos fehér csokoládé mousse:
50 g fehér csokoládé (cukormentes)
10 g tojássárgája
32 g tej
50 g hideg habtejszín (min 30%)
2 g zselatin
10 g mák
Almamousse:
350 g almapüré (kb 400 g egész alma)
50 g eritrit
150 g joghurt
100 g hideg habtejszín (min 30%)
8 g zselatin
Elkészítés:
1. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az eritrittel habosra keverjük. Amikor szépen kifehéredett, hozzákeverjük a lisztet és mákot. A fehérjét kemény habbá verjük és több részletben a sárgájához forgatjuk. 170°C-ra előmelegített sütőben 23-25 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizve. Rácsra téve hűlni hagyjuk.
2. Az almamousse alapjához az almákat meghámozzuk és kisebb kockákra vágva egy lábosban folyadék hozzáadása nélkül puhára pároljuk, ízlés szerint fahéjjal fűszerezhetjük. Botmixerrel/turmixszal pürésítjük és kicsit lehűtve hozzákeverjük a joghurtot és eritritet.
3. A mákos fehér csokis réteghez a tojássárgáját és a tejet egy lábosban folytonos kevergetés mellett, alacsony lángon sűrűsödésig főzzük. Egy tálba a fehér csokoládét kockákra törjük, rámérjük a mákot is, és ahogyan elkészült a főzött krém, rögtön a csokoládéra öntjük. Kicsit állni hagyjuk, hogy a csokoládé megolvadhasson, majd homogénné keverjük. Egy fóliával közvetlenül lefedve, megelőzve ezzel a bőrösödést, kihűtjük.