Család-barát

Dupla csirkeleves

I. Hozzávalók az alapleveshez:

• 1 kg csirkeszárny
• 2 nagy vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 nagy sárgarépa
• 1 fehérrépa
• 1 kis fej zeller
• 250 g barna csiperke
• 100 g vaj
• 3 szál angol zeller
• 2 szál póréhagyma
• 1 kis darab gyömbér
• 250 ml száraz fehérbor
• Fűszercsokor (kakukkfű, babérlevél, zellerlevél, lestyán)
• 1 csillagánizs
• 10-10 szem fekete bors, szegfűbors
• Jódozatlan tengeri só,
• 1 csokor petrezselyemzöldje

Elkészítése:

1. A csirkeszárnyakat tegyük egy lábasba, öntsünk annyi rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, majd tegyük tűzhelyre. Amint a víz forrni kezd, vegyük le a tűzről, öntsük le a vizet, mossuk le és töröljük szárazra a csirkeszárnyakat.
2. Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, Szeleteljük fel a gombát.
3. Közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a csirkeszárnyakat és a felvágott zöldségeket, gombát és pároljuk 20 percig.
4. Miközben a csirkeszárnyak párolódnak, pirulnak, vékonyan szeleteljük fel a zellerszárat, a póréhagyma fehér részét és a gyömbért.
5. Emeljük a hőmérsékletet, majd öntsük a lábosba a fehérbort. Ha a felét elforrta, adjunk a lábosba annyi hideg vizet, hogy legalább 5 cm magasan legyen a csirkeszárny fölött.
6. A leves felszínéről szedjük le a habot. Adjuk hozzá a fűszercsokrot és a csillagánizst és folytassuk a gyöngyözve főzést.
7. 30 perc főzés után adjuk a leveshez a felszeletelt zellerszárat, póréhagymát, gyömbért, fekete borsot, szegfűborsot és a levest sózzuk meg.
8. 50 perc múlva vegyük le a leves a tűzhelyről és adjuk hozzá a petrezselyemzöldjét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
9. 20 perc állás után a levest finom szűrőn szűrjük le (ha lehet, muszlin szöveten át is.). A levest zsírtalanítsuk.

Ez a leves már ebben a formájában is fogyasztható, ám tovább is gazdagítható. Így lesz „dupla”.

II. Hozzávalók a Dupla Csirkeleveshez

• 300 g csirkemell
• 100 g gomba (Shimeji)
• 200 g sárgarépa
• 100 g zsenge zöldborsó
• Friss fűszercsokor
• 5-5 szem fekete bors, szegfűbors (ízlés szerint, chili)
• Kacsa, vagy libazsír, ízlés szerint
• Levestészta, ízlés szerint
• Petrezselyemzöldje finomra vágva

Elkészítése:

1. Vágjuk a csirkemellet 2,5×2,5 centiméteres kockákra.
2. Tisztítsuk meg a sárgarépát tisztítsuk és vágjuk 5 cm hosszúra.
3. A gombának válasszuk le a kalapját, a szárat tegyük el máskorra.
4. Tegyük a felvágott csirkemellet és a sárgarépát az I. lépésben elkészített levesbe. Hagyjuk a levest gyöngyözve főni.
5. Tegyünk külön edénybe levest, és főzzük meg benne a zöldborsót. Tegyük félre.
6. 20 perc főzés után, tegyük e levesbe a fűszercsokrot, fekete borsot, szegfűborsot.
7. Ha a hús és sárgarépa már majdnem jó, adjuk a leveshez hozzá a gombát. Hagyjuk 5-10 percig gyöngyözve főni.
8. A zöldborsó főzőlevét szűrjük a levesre, vagy a lábost vegyük le a tűzhelyről.
9. Ha a leves felszínén több zsírt szeretnénk, ízlés szerint adjunk hozzá liba, vagy kacsazsírt.
10. Főzzük ki a levestésztát.
11. Tálaljunk.

Tálalás:

1. Szűrjük a leves tányérba (piros lábaskába) úgy, hogy ízlés szerint jusson bele a csirkemellből, sárgarépából, gombafejekből. Adjunk hozzá főtt zöldborsót és levestésztát, ki mennyit kér.
2. Szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel, ízlés szerint, de téphetünk hozzá akár korianderlevelet is.
3. Kínáljunk külön karikára vágott chilit.

További olvasnivalók