I. Hozzávalók az alapleveshez:
• 1 kg csirkeszárny
• 2 nagy vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 nagy sárgarépa
• 1 fehérrépa
• 1 kis fej zeller
• 250 g barna csiperke
• 100 g vaj
• 3 szál angol zeller
• 2 szál póréhagyma
• 1 kis darab gyömbér
• 250 ml száraz fehérbor
• Fűszercsokor (kakukkfű, babérlevél, zellerlevél, lestyán)
• 1 csillagánizs
• 10-10 szem fekete bors, szegfűbors
• Jódozatlan tengeri só,
• 1 csokor petrezselyemzöldje
Elkészítése:
1. A csirkeszárnyakat tegyük egy lábasba, öntsünk annyi rá annyi hideg vizet, hogy ellepje, majd tegyük tűzhelyre. Amint a víz forrni kezd, vegyük le a tűzről, öntsük le a vizet, mossuk le és töröljük szárazra a csirkeszárnyakat.
2. Tisztítsuk meg és vágjuk apróra a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát, zellert, Szeleteljük fel a gombát.
3. Közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a csirkeszárnyakat és a felvágott zöldségeket, gombát és pároljuk 20 percig.
4. Miközben a csirkeszárnyak párolódnak, pirulnak, vékonyan szeleteljük fel a zellerszárat, a póréhagyma fehér részét és a gyömbért.
5. Emeljük a hőmérsékletet, majd öntsük a lábosba a fehérbort. Ha a felét elforrta, adjunk a lábosba annyi hideg vizet, hogy legalább 5 cm magasan legyen a csirkeszárny fölött.
6. A leves felszínéről szedjük le a habot. Adjuk hozzá a fűszercsokrot és a csillagánizst és folytassuk a gyöngyözve főzést.
7. 30 perc főzés után adjuk a leveshez a felszeletelt zellerszárat, póréhagymát, gyömbért, fekete borsot, szegfűborsot és a levest sózzuk meg.
8. 50 perc múlva vegyük le a leves a tűzhelyről és adjuk hozzá a petrezselyemzöldjét. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
9. 20 perc állás után a levest finom szűrőn szűrjük le (ha lehet, muszlin szöveten át is.). A levest zsírtalanítsuk.
Ez a leves már ebben a formájában is fogyasztható, ám tovább is gazdagítható. Így lesz „dupla”.
II. Hozzávalók a Dupla Csirkeleveshez
• 300 g csirkemell
• 100 g gomba (Shimeji)
• 200 g sárgarépa
• 100 g zsenge zöldborsó
• Friss fűszercsokor
• 5-5 szem fekete bors, szegfűbors (ízlés szerint, chili)
• Kacsa, vagy libazsír, ízlés szerint
• Levestészta, ízlés szerint
• Petrezselyemzöldje finomra vágva
Elkészítése:
1. Vágjuk a csirkemellet 2,5×2,5 centiméteres kockákra.
2. Tisztítsuk meg a sárgarépát tisztítsuk és vágjuk 5 cm hosszúra.
3. A gombának válasszuk le a kalapját, a szárat tegyük el máskorra.
4. Tegyük a felvágott csirkemellet és a sárgarépát az I. lépésben elkészített levesbe. Hagyjuk a levest gyöngyözve főni.
5. Tegyünk külön edénybe levest, és főzzük meg benne a zöldborsót. Tegyük félre.
6. 20 perc főzés után, tegyük e levesbe a fűszercsokrot, fekete borsot, szegfűborsot.
7. Ha a hús és sárgarépa már majdnem jó, adjuk a leveshez hozzá a gombát. Hagyjuk 5-10 percig gyöngyözve főni.
8. A zöldborsó főzőlevét szűrjük a levesre, vagy a lábost vegyük le a tűzhelyről.
9. Ha a leves felszínén több zsírt szeretnénk, ízlés szerint adjunk hozzá liba, vagy kacsazsírt.
10. Főzzük ki a levestésztát.
11. Tálaljunk.
Tálalás:
1. Szűrjük a leves tányérba (piros lábaskába) úgy, hogy ízlés szerint jusson bele a csirkemellből, sárgarépából, gombafejekből. Adjunk hozzá főtt zöldborsót és levestésztát, ki mennyit kér.
2. Szórjuk meg finomra vágott petrezselyemzölddel, ízlés szerint, de téphetünk hozzá akár korianderlevelet is.
3. Kínáljunk külön karikára vágott chilit.