Család-barát

Leveles tészta

Hozzávalók:
1 kg bl 55 finomliszt
200 g kovász
4 dl tej
1 dl hideg (akár jeges) víz
100 g vaj
150 g finomítatlan nádcukor
2 db egész tojás
10 g só
a lamináláshoz 500 g hideg (lapvaj)

Kakaós töltelék:
300 g finomítatlan nádcukor
180 g holland típusú kakaópor

Elkészítése:
a hozzávalókat összedagasztjuk kivéve a sót és a vajat. Amikor a tésztánk már szépen összeállt, ekkor dagasztjuk bele kisebb darabokban a vajat, majd a legvégén a sót. Mikor a tésztánk összeállt, 15-30 percet hűtőben pihentetjük. A lamináláshoz az 500 g hideg vajat erősen lisztezett felületen téglalap alakúra kb 5-10 mm vastagságra nyújtjuk. A hideg tésztát szintén téglalap alakúra nyújtjuk, hogy a vaj méretének a kétszeresét adja. A vajat a tésztánkba „becsomagoljuk” majd ezután kezdjük a hajtogatást, egy szimpla-dupla-szimpla hajtást végzünk. A hajtogatások között 15-15 percet hűtőben pihentetjük a tésztát. Az utolsó hajtás és hűtős pihentetés után a tésztánkat kb 5-6 mm vastagságra nyújtjuk, majd megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaós töltelékkel. Feltekerjük és 1,5-2 cm vastag szeletekre (csigákra) vágjuk. Éjszakára letakarva hűtőben pihentetjük, majd másnap tojással lekenve 170-180 fokon kb 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

További olvasnivalók