Család-barát

Diós tarte kosárka

Hozzávalók:

Tészta:
21 dkg liszt
12 dkg vaj
1 db tojás (5 dkg)
4 dkg apró dió
3 dkg porcukor
0,83 dl tej
0,6 dkg sütőpor
csipet só
0,16 dkg élesztő

Dió töltelék:
46,6 dkg baracklekvár
40 dkg pörkölt apró dió
0,3 dl tej
13 dkg porcukor
1 ek vaníliás cukor
1 db citromhéj

Csokoládé: 20 dkg csokoládé

Elkészítés:

Tészta:
A langyos cukrozott tejben az élesztőt felfutatjuk. A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Ezután gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd a tésztát négy részre osztjuk és pihentetjük.

Töltelék:
A tejet a porcukorral és a vanília cukorral összeforraljuk. A diót a porcukorral összekeverjük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját, majd leforrázzuk a meleg tejjel. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd az egyik tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, és belehelyezzük a tepsibe. Ezután rákenjük a lekvár 1/3 át, majd megkenjük a diós-cukros keverék 1/3-ával, és ezt így ismételjük. Végül a negyedik tésztát is kinyújtjuk, és a töltelékre helyezzük. Szobahőmérsékleten kb. 1 órán át pihentetjük, majd villával több helyen megszurkáljuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, 170° fokon 30 percig sütjük. Az olvasztott csokoládét a teljesen kihűlt tészta tetejére öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Ezután hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

További olvasnivalók