Család-barát

Sült kacsa articsókával, sült gombával és cékla salátával

Hozzávalók:
1 db Kacsamell
1 db articsóka
100g shitake gomba
100g laska gomba
500g céklalé
5g agar-agar
500g kacsa háj
1000g kacsa alaplé
1db narancs
2 db csillagánizs
2 ág rozmaring
1 db sárgacékla

Elkészítés:
Kacsamell
A kacsáról lepucoljuk a bőrt és a hájat, melyet 180 fokos sütőben 15 perc alatt ropógosra sütünk, majd összetörjük kis darabokra. A tiszta mellet 6% sóoldatba helyezzük 2 órára. Az idő elteltével áthelyezzük egy olyan folyadékba, amibe csillagánizs, narancs, rozmaring és bors van és további 1 órát áztatjuk. Tálalás elött felhevített serpenyőben kérget sütünk a húsra, majd 180 fokos sütőben 55 fokos maghőig sütjük. Ezek után 5 percet hagyjuk pihenni tálalás előtt.

Articsóka
A tisztított articsókát sós, borsos, babérleveles vízben puhára főzzük. Tálalás elött sütőben tálalási hőmérsékletre melegítjük. Sült gomba A gombákat egyforma nagyságúra vágjuk, majd forró serpenyőben megpirítjuk őket. Cékla saláta A céklalevet felforraljuk az agar-agarral és hűtőben hagyjuk megdermedni. Egy turmixgépben homogénre turmixoljuk és tálaló flakonba töltjük. A céklát 180 fokos sütőben 50 percet sütjük, ezek után vékony lapokat szeletelünk belőle.

Kacsa mártás
Az alaplevet, mely egy kacsa csontjából készült erőleves vissza redukáljuk 100g mennyiségre.

Tálalás: A kacsamellet lekenjük egy kevés mártással majd a tetejére szórjuk a sült bőrdarabokat, így helyezzük a tányérra. Meleg articsókát konyhai sárkánnyal megpirítjuk és ráhelyezzük a gombadarabokat. Tálalóflakonból a cékla krémjét a gombákra nyomjuk, sárga cékla lapokat pici szirom formára hajtjuk így helyezzük az articsókára, és ezt a felépített köretelemet helyezzük a kacsa mellé. Mártásunkat a két elem közé kanalazzuk.

További olvasnivalók