Család-barát

Tökös dhal párolt rizzsel

Hozzávalók 4 személyre:

 A párolt rizshez:

20 dkg rizs
2 evőkanál olaj
2 ág petrezselyem
4 dl víz
1 teáskanál só

A dhalhoz: 

2 evőkanál olaj
1 darab vöröshagyma
1 darab sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
3 cm gyömbér
2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander mag
2 teáskanál mustárpor
1 teáskanál kurkuma por
1/2 teáskanál Cayenne bors
20 dkg vöröslencse
5 dl zöldség alaplé (vagy 2 zöldségleves kocka, 5 dl vízzel)
2 dl víz
1 kg sütőtök
1-2 szem zöld kardamom
1 rúd fahéj
2-3 ág koriander zöld vagy petrezselyemzöld
só és frissen őrölt bors

Elkészítés:

A rizst alaposan leöblítjük folyó víz alatt és hagyjuk lecsöpögni. A lábost felhevítjük és 2 evőkanál olajat öntünk bele. Rászórjuk a rizst és időnként megkeverve addig pirítjuk, amíg kifehéredik, és pár szem megbarnul. A petrezselymet apróra vágjuk. Felöntjük a dupla mennyiségű vízzel, megszórjuk 1 teáskanál sóval, petrezselyemmel és lefedve alacsony lángon puhára főzzük kb. 20-25 perc alatt.

Egy nagyméretű, magas falú serpenyőt felhevítünk közepes lángon és beleöntünk 2 evőkanál olajat. Közben meghámozzuk a hagymákat és a répát, amiket apróra vágva a serpenyőbe szórunk. Kevergetve pirítsuk őket addig, amíg a hagyma üveges lesz. A fokhagymát pucoljuk meg és finomra aprítva söpörjük a többihez pirulni. Közben egy kiskanál segítségével lekapargatjuk a gyömbér héját és apró kockákra vágva keverjük a többihez.

Ha illatozni kezd a fokhagyma, jöhetnek a fűszerek. Először kanalazzuk bele a római köményt és a koriandert és 1-2 percig pirítsuk. Tudom, hogy kevésnek tűnik az olaj, mert felszívták a fűszerek, de elég bele ennyi bőven. Majd fűszerezzük tovább a mustárporral, kurkumával, Cayenne borssal és kevergetve pirítsuk még 1 percig. Szórjuk bele a vöröslencsét és öntsük fel az alaplével és a vízzel.

A tököt meghámozzuk, és kockákra vágva beleszórjuk. Tegyük bele a kardamomot és a fahéjat. Ízesítsük sóval, borssal és lefedve kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük a lencsét és a tököt is. Ha már puha apróra vágva keverjük bele a koriander vagy petrezselyemzöldet. A dhal 1/3 részét szedjük kancsóba és botmixerrel vagy turmixszal pürésítjük simára és ezt visszakeverve az edénybe főzzük, ízlésünknek megfelelően sűrűre, fedő nélkül. Tálaláshoz lazítsuk át a rizsszemeket óvatosan és kínáljuk a raguval gazdagon megpakolva.

További olvasnivalók