×
Család-barát

Tökös – csokis keksz

Hozzávalók 12 darabhoz:

10 dkg sült sütőtök
15 dkg puha vaj
10 dkg barna cukor
1 csipet szerecsendió
1 teáskanál fahéj
1 csipet szegfűszeg
1 evőkanál vaníliakivonat
1 csipet só
21 dkg finomliszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
5+3 dkg étcsokoládé pasztilla (vagy darabolt csoki)

Elkészítés:

Ha van maradék sült sütőtökünk, akkor mérjünk ki belőle 10 dkg-ot a keksz tésztájához. Ha nincs, akkor egy negyed sütőtök magjait vágjuk ki és 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt süssük puhára és hagyjuk kihűlni.

A tököt villával törjük finomra és keverjük bele a vajat. Belevegyítjük a cukrot, szerecsendiót, fahéjat, szegfűszeget, vaníliát és a sót is. Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát majd a tökös keverékbe szitáljuk, és egy spatulával összedolgozzuk. Végül beledolgozzuk az 5 dkg csokoládét is.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy tepsire sütőpapírt terítünk. A tésztából kis golf labdányi gombócokat csípünk ki és a tepsire sorakoztatjuk. Kicsit lelapítjuk korong alakúra őket és a maradék 3 dkg csokit rápakoljuk és mehetnek is sülni 10-12 percre. A sütőből kiemeljük és rácson hagyjuk kihűlni. Légmentesen zárható dobozban 3 hétig eltartható.

További olvasnivalók