Család-barát

Sütőtökös hummusz

 

Hozzávalók 4 személyre:

 A hummuszhoz:

40 dkg csicseriborsó-konzerv
50 dkg sütőtök
1 teáskanál só
15 dkg tahina
½ db citrom
½ csokor petrezselyem
2 evőkanál olívaolaj

A fűszeres krémpasztához:

1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál csípős paprikakrém
½ teáskanál só

Elkészítés:

A sütőt 200 fokra előmelegítjük és egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk. A sütőtököt feldaraboljuk, a tepsire pakoljuk és 50-60 perc alatt puhára sütjük, majd félretesszük langyosra hűlni. A csicseriborsót lecsepegtetjük és a tök felével egy késes aprítógépbe tesszük. A citromot kimagozzuk és a felének a levét ráfacsarjuk.

A tahinit használat előtt mindig keverjük fel, mert hajlamos túlzottan leülepedni és így kanalazzuk rá. Fűszerezzük sóval, öntsük fel 1 dl vízzel és kezdődhet az aprítás. Ha sűrűnek látjuk adjunk hozzá még egy kevés vizet. 2-3 perc után nyomkodjuk bele vissza a szélére kitapadt részeket és így dolgozzuk tovább legalább 5 percen át, amíg szép egynemű krémes lesz.

A fűszeres krémpasztához egy gerezd fokhagymát finomra aprítunk. Rákanalazzuk az olívaolajat, a sót és a harisszát. Keverjük simára és készen is van.

Az elkészült sütőtökös hummuszt kanalazzuk egy tálra és díszítsük a félretett sütőtökkel, fűszeres krémpasztával, olívaolajjal és petrezselyemmel.

További olvasnivalók