×
Család-barát

Tökös-mákos rétes

Hozzávalók:
– 25 dkg darált mák
– 50 dkg sütőtök és sima tök vegyesen lereszelve
– 1 alma lereszelve
– 15 dkg kristálycukor
– 1 dl tej
– 2 ek. méz
– 1 citrom reszelt héja
– 1 narancs reszelt héja
– ½ citrom és ½ narancs leve
– 10 dkg olvasztott vaj vagy 1 dl étolaj
– 1 ek. búzadara
– 1 cs. réteslap.

Elkészítés:
A kétféle gyalult tököt besózzuk, állni hagyjuk. A darált mákot egy tálba szórjuk, hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromhéjat, narancshéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtökötcitrom- és narancslével, reszelt almával. Majd beledolgozzuk a kinyomkodott tököket. A tejet a mézzel felforraljuk és a mákos keverékre öntjük, jól elkeverjük. Egy réteslapot nedves konyharuhára terítünk. Megkenjük az olvasztott vajjal vagy olajjal, majd rárakunk egy réteslapot és azt is megkenjük. Erre jön még egy réteslap, szintén megkenjük olajjal, a szélét megszórjuk búzadarával és ráhalmozzuk a tölteléket. A konyharuha segítségével feltekerjük, a tetejét megkenjük olvasztott vajjal és 200 fokos sütőben kb, 15 percig aranybarnára sütjük.

További olvasnivalók