Család-barát

Csillagtök tócsni fűszeres joghurttal

Hozzávalók:
– 1 közepes csillagtök (patisszon)
– 1 kisebb cukkíni
– 1 kisebb sárgarépa
– 1 kisebb fej vöröshagyma
– kb. 10 dkg finomliszt
– 1 tojás
– 1 kk. só, olaj a sütéshez.

Fűszeres joghurthoz:
– 2 dl görög joghurt
– ½ kk. só, őrölt bors
– 1 ek. finomra vágott zöldfűszer keverék (bazsalikom, petrezselyem, snidling, zsálya, rozmaring, kakukkfű, stb.)

Elkészítés:
A joghurtot összekeverjük a sóval, borssal és a finomra vágott zöldfűszerekkel. A tököt meghámozzuk, félbevágjuk, a magokat kikaparjuk belőle, majd legyaluljuk. A hagymát megpucoljuk és finomra vágjuk. A répát is megpucoljuk, megmossuk és a cukkínival együtt vastagabb csíkokra reszeljük. A reszelt zöldségeket és a hagymát egy szűrőbe tesszük, jól besózzuk, kb. ½ órát állni hagyjuk, majd jól kinyomkodjuk belőlük a nedvességet. A zöldségeket egy tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, felvert tojást, sót, alaposan összekeverjük. 5 percig állni hagyjuk. Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntünk. Amikor már forró az olaj, 1-2 evőkanálnyi adagokat rakunk bele kör alakban a masszából. 3-4 percig süssük őket, majd megfordítjuk, egy spatula segítségével és a másik felüket is 3-4 percig sütjük, míg aranybarnák nem lesznek. Papírtölőre szedve lecsepegtetjük róluk a zsiradékot. Még melegen tálaljuk a fűszeres joghurttal.

További olvasnivalók