Család-barát

Diós lencsevagdalt, sült zöldségekkel és párolt lilakáposztával

Hozzávalók 4 főre:

Lencsevagdalt:
Lencse 200 g
Dió 50 g
Sárgarépa 1 kisebb db /reszelve/
Lilahagyma 1 kisebb fej /finomra vágva/
Petrezselyem 1 csokor /finomra vágva/
Lenmag /őrölt/ 50 g
Só 20 g
Bors 5 g
Koriander 5 g

Elkészítés:
A lencsét és diót előző este beáztatjuk. Majd a lencsét megfőzzük sós vízben. A diót aszaljuk sütőben 40 fokon 20 percig, utána serpenyőben megpirítjuk. Ha mindkettő kész, külön-külön ledaráljuk. Egy nagyobb edényben összekeverjük az összes hozzávalóval. Őzgerinc formát kibélelünk sütőpapírral, beletöltjük a masszát és 180 fokos előmelegített sütőben sütjük 35-40 percig.

Sült zöldségek:
Cékla 1 közepes db
Sárgarépa 1 közepes db
Sütőtök 150 g
Lilahagyma 1 közepes db
Fokhagyma 3 gerezd
Petrezselyem 1 csokor
Kakukkfű 5 g
Só 10 g
Bors 5 g
Olaj

Elkészítés:
A zöldségeket felkockázzuk. A fokhagymát és petrezselymet finomra vágjuk. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajon, lassú tűzön kevergetés mellett lepirítjuk a zöldségeket. Fűszerezzük majd lefedjük. Körülbelül 5 percig pároljuk fedő alatt. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát és petrezselymet ,elkeverjük és fedő alatt további 5 percig pároljuk.

Párolt lilakáposzta:
Lilakáposzta ½ fej /gyalulva/
Lilahagyma ½ db /finomra vágva/
Kömény 5 g
Nádcukor 20 g
Ecet 5 g

Olaj

Elkészítés:
A lilahagymát kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a lilakáposztát, amit előtte besózunk és hagyjuk állni 20 percig míg levet ereszt, fűszerezzük, cukrozzuk, ecetezzük. Elkeverjük és lassú tűzön fedő alatt pároljuk 10-15 percig.

További olvasnivalók