Család-barát

Gulyásleves

Hozzávalók:
A leveshez
60 dkg marhalábszár
30 dkg vöröshagyma
2 nagy db sárgarépa
1 nagy db fehérrépa
1 kis db zeller
40 dkg burgonya (tisztított)
1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
0.5 ek csípős fűszerpaprika
1 ek só (csapott)
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
2 db babérlevél
1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
1 kis db paradicsom
1 db tv paprika
3 gerezd fokhagyma (magyar)
2 ek sertészsír (mangalica)
0.5 csokor petrezselyem
5 db zellerlevél
2.5 l víz

A csipetkéhez
1 db tojás
80 g finomliszt
1 teáskanál só

Elkészítés:
1. A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
2. A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
3. Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
4. Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
5. Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2l -2.5 l vízzel.
6. Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.

További olvasnivalók