×
Család-barát

Lecsó, avagy a paradicsom – paprika pörkölt

Hozzávalók 4 főre:
• Makói vöröshagyma 15 dkg
• Cecei sárgapaprika 60 dkg
• Magyar paradicsom (nem lédús, pl: lucullus) 30 dkg
• Sertészsír 10 dkg
• Fűszerpaprika édesnemes 2 dkg
• Só 2 dkg

Gombás lecsóhoz:
• Vegyes gombaösszeállítás 25 dkg
Babos lecsóhoz:
• Fejtett bab (mirelit is jó) 25 dkg
Cukkinis lecsó vagy tök lecsóhoz:
• Cukkini vagy friss gyalult tök 25 dkg
Kolbászos lecsóhoz:
• Házi sütőkolbász vagy lecsókolbász vagy debreceni 25 dkg

Elkészítése:
A tisztított vöröshagymát félbevágjuk majd a szár felöli oldalán kezdve vékony szeletekre vágjuk. Ezt hívják félfőre vágásnak. A zsíron lepirítjuk aranysárga színig majd beletesszük a fűszerpaprikát, elkeverjük és 1,5 dl vízzel felengedjük. Főzzük körülbelül 10 percig amíg a vizet elfövi és zsírjára pirul. Ezalatt a paprikát kimagozzuk majd hosszanti irányban körülbelül 1,5 * 4 cm darabokra vágjuk. A paradicsomot cikkekre daraboljuk.
A visszapirult hagymára rátesszük a sárgapaprikát és lassú tűzön kevergetés mellett lepirítjuk, sózzuk majd lefedjük. körülbelül 5 percig fedő alatt pároljuk majd a hozzáadjuk a paradicsomot, elkeverjük és fedő alatt további 10 percig pároljuk.
Mélytányérba tálaljuk. Friss kovászos kenyeret kínáljunk mellé.

További olvasnivalók