Család-barát

Vegán epres pite

Hozzávalók:
Pite:
125 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
190 g tönköly finom liszt
2 nagyobb csipet só
2 teáskanál természetes cukorhelyettesítő (négyszeresen édesítő)
210 g bio vegan margarin
6 evőkanál jéghideg víz

Epres részhez:
70 dkg friss eper
10 db nagyobb mentalevél
3 evőkanál kókuszvirágcukor
2 púpos evőkanál nyílgyökérliszt
1 bio citrom reszelt héja

Elkészítés:
A liszteket, sót, cukorhelyettesítőt összekeverjük egy tálban, majd a hűtőhideg vajat 1-2 cm-es darabokban a liszthez adjuk. Vagy aprítógép vagy kézi pitekészítő eszköz segítségével durvára összedolgozzuk a liszteket a vajjal úgy, hogy maradjanak benne vajdarabok.
Ezután hozzáadagoljuk a vizet és kézzel gyorsan összedolgozzuk, majd folpackba tesszük a tésztát és egy 20 percre mehet a hűtőbe.
Eközben elkészítjük az epres betétet: Az epreket megmossuk, megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. Majd összekeverjük a cukorral, citromhéjjal, összevágott mentával, nyílgyökérliszttel.
A hűtőböl kivett tésztát lisztezett deszkán kerek formára nyújtjuk; kicsit nagyobbra, mint a piteforma. ( Ha szeretnénk a pite tetejére a tésztából rácsokat, akkor egy teniszlabda nagyságú tésztát vegyünk el a nyújtás előtt belőle).
A tésztát beletesszük a formába és kézzel eligazgatjuk, a széleit levágjuk és formázzuk.
Mehet rá az epres töltelék, majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, 30 percre.
Ha megsült hűtsük ki, mert melegen még folyik az eper leve de kihűlés után már nem.

További olvasnivalók