×
Család-barát

Tejesfagyi tökmagos streuzellel és málna variegátóval

“Tökmagos streuzel” (ez egy ropogós kekszes alap, 3 féle képpen is nevezik: streusel, streuzel, vagy strőzel):
Anyaghányad:
100 g pirított tökmag kutterolva (nagyon apróra darálva)
100 g barna cukor
100 g vaj
100 g liszt
egy csipet só

Elkészítés:
Az összetevőket keverőgépben összegyúrjuk. Lehetőség szerint hideg vajat használjunk. Mikor morzsalékos állagúvá összeáll, akkor sütőpapírra helyezzük és egyenletesen eloszlatjuk. Hűtőben két órát pihentetjük. 160 Celsius fokos sütőben 20 – 20 percig sütjük.

“Tejes fagylalt” (Fiordilatte)
Anyaghányad:
545 g tej
200 g tejszín
30 g sovány tejpor
9 g tejfehérje
145 g kristálycukor
40 g dextróz
6 g maltodextrin
5 g neutró (stabilizátor)
20 g vanília extract (kivonat)

Elkészítés:
Az összetevőket 85 Celius fokig főzzük, folyamatos kevergetés mellett. Utána vissza hűtjük 4 Celsius fokra és fagyasztógéppel kifagyasztjuk.

“Málna variegátó”
Anyaghányad:
1000 g málnapüré (magnélküli málnavelő)
450 g kristálycukor
50 g cukor + 15 g pektin (elkeverve)
10 g citromlé

Elkészítés:
A málnát a nagyobb mennyiségű cukorral feltesszük főzni. Mikor elérte az 50 Celsius fokot, akkor hozzáadjuk a cukorral elkevert pektint. Magasabb fokozaton főzzük, 85 Celsius fokig. A végén hozzáadjuk a citromlét és alaposan elkeverjük. Hűtve használjuk fel.

A fagylalt összeállítása:
A pohár aljára szórunk strőzelt, arra kerül a frissen kifagyasztott fagylalt. A végén a málna variegátót “locsoljuk” a tetejére. Azonnal fogyasszuk, mert különben a fagylalt elolvad!:)

További olvasnivalók