×
Család-barát

Vecsési mézes mesekeksz ét és ruby csokoládéba mártva cukordekorációval, liofilizált málnával gyereknapra

Hozzávalók:
100 gr nádporcukor
320 gr liszt (Én Nagyi Titka süteménylisztet használtam) átszitálva
150 gr PUHA sótlan vaj (nagyon puha, de nem folyósra olvasztott vajat használtam)
80gr bögre méz (én akácmézet használok, de virágmézzel is tökéletes lesz)
2 friss házi tojás sárgája
1 csipet só
2 lapos teáskanál vanília őrlemény
2 lapos teáskanál fahéj
1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

Mártáshoz:
+ 100gr ét csoki pasztilla és/vagy Ruby csokoládé pasztilla

Dekorációhoz:
cukordekoráció, cukorgyöngyök, liofilizált málna

Elkészítés:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd egy éjszakára, de minimum 3 órára folpackba csomagolva, hűtőben pihentetjük.

2. Másnap kivesszük a hűtőből, és körülbelül 30 percet hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, majd nagyon lisztezett felületen kinyújtjuk, közben szintén lisztezzük, mert reped, kb. fél centi vastagra kinyújtjuk, – ne legyen túl vékony – és szaggató vagy kekszpecsét segítségével a kívánt formájúra szaggatjuk, esetleg ha van forma, nyújtófával átmegyünk rajta és négyzet vagy kör alakúra szaggatjuk. A szaggatót minden szaggatás előtt lisztbe mártjuk, ha szükséges.

3. Sütőpapírral bélelt tepsikre tesszük őket, majd 170-180 fokos, előmelegített sütőben, alsó-felső sütési mód, rács középen, körülbelül 10-12 perc alatt megsütjük. Figyelj, mert nagyon hamar meg éghet! Éppen csak kapjon színt az alja. Nem baj, ha még lágynak érzed, mert „kekszesedik” az állaga, ahogy hűl. Az én sütőmben 11 perc kell a kekszeknek.

Mártáshoz:
Az ét/Ruby csokoládé pasztillákat gőzfürdő felett felolvasztjuk és vagy belemártjuk a kihűlt kekszek talpát vagy egy szilikon ecset segítségével megkenjük a talpukat. Cukordekorációval és/vagy liofilizált málnával díszítjük a csokis talp részt. Én szoktam néhányat dekoráció nélkül is készteni. Pár órán át hagyjuk megdermedni, ha van rá lehetőség hideg helyen. Természetesen csokis talpával felfelé. Én be szoktam rakni a hűtőbe kb. 20perc múlva már rá gyönyörűen rádermed a csoki. Fémdobozban szoktam tárolni arra a kis időre, amíg hihetetlen módon el nem tűnik a dobozból.

További olvasnivalók